Store deler av befolkningen kalles inn til den neste store Tromsø-undersøkelsen, som starter i mars neste år. I løpet av ett år og ni måneder skal 40 helsearbeidere jobbe kontinuerlig med måling, veiing, prøvetaking og oppfølging av Tromsøborgere i alderen 40 til 80 år.

– Vi trenger flinke og motiverte helsearbeidere, og ser på dette som en vinn-vinn situasjon. De kan hjelpe oss, og vi kan tilby dem en praksisplasser og etterhvert en ordinær jobb, sier prosjektleder for Tromsøprosjektet, Heidi Johansen.

Frivillig

Når undersøkelsen starter, skal over 20.000 tromsøværinger inn til en frivillig sjekk i nye lokaler på Langnes. Torsdag fikk elevene på helse og sosialfag ved Breivika videregående skole høre mer om den neste Tromsøundersøkelsen, og alt den innebærer.

Vi skal måle og veie, sjekke BMI og kolestrol, teste lever og nyrer, teste for diabetes og masse annet. Det er en veldig omfattende undersøkelse, og nytt av året er det at vi også tar avføringsprøver. Disse prøvene er spesielt interessant i forbindelse med den økende antibiotikaresistensen, forklarer Johansen.

Stor oppslutning

Hun kan fortelle at undersøkelsen, som startet i 1974, alltid har hatt stor oppslutning i befolkningen. Hele 40.000 mennesker har deltatt en gang, mens over 15000 har deltatt tre eller flere ganger.

1200 menn har faktisk deltatt hele seks ganger! Undersøkelsen er definert som et helsregister, og brukes i retningslinjer for forebygging og behandling, sier Johansen.

Testpersonene kalles inn i puljer hver 14 dag, og målet er at over 70 prosent av de innkalte skal stille.

– De som blir med, får en helsesjekk på kjøpet. Det betyr ikke at man kan droppe å gå til legen, men det hender at vi avdekker alvorlige ting som trenger oppfølging. Da har vi et eget system for det, sier Johansen.

Gleder seg

Torsdag var det kommende helsesekretærer rekrutteringen var rettet mot. Blant tilhørerene var Amalie Isaksen (18) Jill Hege Ditlefsen og Therese Gjøvik. Jentene er ferdig med sin videregående opplæring til sommeren, og synes praksis i Tromsøprosjektet høres spennende ut.

– Det synes det virker både artig og lærerikt. Vi får stikke masse, og det er det vi synes er gøy, sier jentene.

Tromsøundersøkelsen hadde de fra før liten eller ingen kunnskap om, så informasjonsmøtet var nyttig for begge parter.

Som en del av undersøkelsen vil de få muligheten til å møte nye mennesker hver dag, og det er også grunnen til at de valgte å bli helsearbeidere.

Vi liker å jobbe med mennesker. Det er nye utfordringer og nye folk hver eneste dag, sier de.