De siste fire årene har kvaløyakvinnen levd med en forferdelig stank. I sommer ble hun nødt til å flytte for å komme unna skitlukten. I høst klaget hun til vann og avløp og ba om en snarlig løsning på problemet.

Uskyldig tredjepart

– Jeg er en uskyldig tredjepart i familiestriden om hvem som forårsaker skitstanken. Mens mine søsken krangler, sitter kommunen på gjerdet uten å iverksette tiltak som kan ordne opp i saken.

Ifølge Kristiansen startet problemet i 2010. Da mente søsteren Ann Rita og ektemannen Kristian Eines at infiltrasjonsanlegget til naboen – Hanne Kristiansen og Øistein Karlsen – forurenset og måtte skiftes ut. Sistnevnte avviste dette og der står saken.

Fram og tilbake

– Jeg konstaterer at vann og avløp har kommet med tre pålegg om fjerning av avløpsanlegget. I tur og orden er disse – av ulike årsaker – avvist av fylkesmannen.

Gunn Kristiansen spør seg hvor mange runder skitsaken skal rullere i byråkratiet. Samtidig finner hun det merkelig at ikke saksbehandlerne og juristene klarer å bruke de riktige paragrafene og lovbestemmelsene.

Gjør feil

– Det er årsaken til at fylkesmannen har opphevet kommunens vedtak – det første fra sommeren 2012. Mens myndighetene krangler om hva som er rett og galt, sitter jeg mellom barken og veden og må leve med stanken.

46-åringen ønsker ikke å ta parti i tvisten, men vil ha en løsning. Etter det som har skjedd så langt, frykter hun at prosessen kan bli meget langvarig.

Har myndighet

– Det forundrer meg at ikke kommunen klarer å komme med et vedtak som er etter boka. De sitter på makten, men har så langt ikke evnet å finne en løsning.

Gunn Kristiansen har bodd i barndomshjemmet i alle år og betegner plassen i Sandneshamn på Kvaløya som et paradis.

– Men det var til stanken tok overhånd. Når vindretningen går mot huset, hjelper det ikke å lukke dører og vindu. Stanken er der – uansett.

– Nå er spørsmålet hvor lenge marerittet skal vare, spør den fortvilte kvaløyakvinnen.

– Meget vanskelig sak

Leder for vann og avløp, Geir Helø, karakteriserer tvisten som en meget vanskelig sak.

– Forholdet er blitt juristmat og en av de mest omfattende vår etat har gående. Samtidig må jeg erkjenne at vann og avløp ikke har opprettet noen sak som går på kloakklukt.

– Vi jobber med infiltrasjonsproblemet som vi mener må rettes opp. At noen sliter med plagsom lukt, er ukjent for meg.

Ikke klar over

Helø bekrefter at etaten har vært på befaring, men avviser at det er gitt lovnad om å opprette en hastesak om de problemene Gunn Kristiansen har.

Når det gjelder Eines sitt avløpsrør som ligger åpent i fjæra, har han følgende kommentar:

– Slike rør skal ligge minst to meter under lavvann slik at det ikke oppstår problem – eksempelvis med lukt.

Vil få pålegg

Hans fagsjef på området, Jan Stenersen, sier at vann og avløp om kort tid vil sende en avviksmelding til Eines med pålegg om å utbedre avløpet i fjæra.

– Forhåpentligvis vil det også gi bedring i luktproblemet. Hvis ikke må vi se på saken på nytt, sier Stenersen.