Ida Løvheim, Aleksander Aarøen Pedersen og Dingaan Chabalala gjør sin aller første opptreden sammen når deres trio spiller på Romjulsjazzen 3. juledag.

– På Romjulsjazzen prøver vi alltid å få til en miks hvor både unge og relativt ferske musikere og garva veteraner får plass på programmet. I år er det denne debuterende trioen som representerer de førstnevnte, forteller Øystein Norvoll, faglig leder i Tromsø Jazzklubb som sammen med Vertshuset Skarven står bak Romjulsjazzen som i år arrangeres for 16. gang.

– At vi nå gjør vår første offentlige opptreden som trio, betyr ikke at vi ikke har jobba sammen tidligere. Utgangspunktet for dette samarbeidet er at vi alle er med i et teaterprosjekt som jeg har skrevet manus til, og som vi nok kommer til å høre mer om senere, forteller pianisten Aleksander Aarøen Pedersen.

Tilbakelent

– Om vi skal karakterisere musikken vår, så er det standardjazz som heller mot Chet Baker, men med den forskjell at vi har kvinnelig vokalist. Uttrykket er ganske bakpå og litt minimalistisk. Det har selvsagt også noe med besetninga å gjøre. Det er ikke så vanlig å spille denne musikken uten både bass og trommer. Det betyr imidlertid at det faller ganske mye på pianisten, forklarer Aarøen Pedersen.

Han og trompetisten Dingaan Chabalala spiller også sammen i en kvartett hvor de selv skriver musikken, og det er ikke utenkelig at trioen som ennå ikke har fått noe navn, også spiller litt av dette stoffet på Romjulsjazzen.

Dingaan Chabalala kommer fra Sør-Afrika, og etter et år på Tonheim folkehøgskole på Ringsaker søkte han og kom inn på Musikkonservatoriet i Tromsø.

Veteraner

I den andre enden av ansiennitetsskalaen finner vi velkjente navn som gitaristene Tore Morten Andreassen Figenschow og Steinar Mortensen som henter oppover bassisten Tom Erik Antonsen fra Hamar, og sammen med Tore Nergård på keyboard og Thorsten Dulsrud på trommer skal de gi en hyllest til 1980-tallets gitarfusion.

– Romjulsjazzen er årets høydepunkt, enten jeg spiller eller er publikum. Det er en fest med Vertshuset Skarven fullt av kjentfolk, sier Tore Morten.

Blant andre veteraner på Romjulsjazzen er Dr. Ytterstads kvartett, ministorbandet Rik & Berømt og mange av musikerne i septetten Just in Time med trombonisten Jan Fredrik Skogdal i spissen.

ÅSBAKK: Eline Åsbakk opptrer i trio med Øystein Blix og Eirik Fjelde på Romjulsjazzen. Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland