- Etableringen av Ikea er viktig for Tromsø kommune, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

I 2012 kontaktet Ikea kommunen for å få kjøpe en tomt fra Tromsø kommune i Ørneveien. Tomteprisen er 50 millioner kroner - og i tillegg skal Ikea bidra med fem millioner kroner for infrastrukturinvesteringer.

- Vi er glade for å kunne skrive under denne avtalen, sier Hilmarsen.

- Endelig i Nord-Norge

- Det er veldig viktig for oss å komme til Tromsø - vi får endelig et varehus i den nordlige delen av Norge, sier landssjef for Ikea Carol Bates.

- Vi skal bygge fem nye varehus i Norge i løpet av de nærmeste fem årene for å komme nærmere kundene. Handelsmønsteret har endret seg de siste årene og vi har vært nødt til å endre måten Ikea er organisert, sier hun.

- Tromsø er en veldig viktig del av vår plan om å komme nærmere våre norske kunder, sier Bates.

- Vi har sett på mange lokasjoner og mange steder for tomt her i Tromsø og vi er veldig takknemlige for dette, sier Pål Walberg, prosjektutvikler.

- Vi har vært nødt til å planlegge dette svært nøye med tanke på kostnader og andre utfordringer, sier Walberg.

Usikker på åpningsdato

Han ønsker ikke å si når varehuset skal åpne.

- Tromsøvarehuset er en del av utrullingsplanen for Ikea de nærmeste fem årene, sier Walberg.

- Vi har flere planprosesser gående over hele landet så vi må få komme tilbake med en eksakt dato. Men med en planprosess på to år tilsier at vi nok mest realistisk kan tenke oss åpning i 2019, sier han.

Prosjektutvikleren er fornøyd med å få en tomt på Langnes.

- Det er et allerede etablert område dit kunder fra både Tromsø og området rundt er vant til å besøke, sier han.

Philip Hajny, handelssjef i Ikea Norge, sier at selv om varehuset ikke vil stå ferdig før om noen år så vil Ikea være fysisk på plass i Tromsø allerede i neste år.

Fysisk på plass i 2015

- Vi vil etablere et utleveringssted i Tromsø i løpet av 2015, slik at våre Tromsø-kunder skal kunne hente sine varer raskt og effektivt, sier han.

- Vi ønsker å være tilstede i Tromsø-markedet allerede før varehuset vil åpne. Vi vil ha rådgivere, planleggere og utstillingsvarer som skal være tilgjengelig for våre kunder. Vi leter nå etter et sted hvor dette kan etableres - og da vil vi selvfølgelig være i nærheten av der det fremtidige varehuset skal bygges, sier Hajny.

- Det vil være den første slike etableringen i Nord-Europa. Vi har bare to slike i verden i dag, så etableringen i Tromsø vil være en forsøksordning, sier Pål Walberg.

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein, sier at planarbeidet for Ikea vil ta mellom halvannet og to år.

Rask prosess

- Det er en prosess som vi vil prøve å få gjennomført så raskt som mulig, sier hun.

Byråd for næring, Jonas Stein, sier at Ikea vil bli en viktig magnet for å få både tilreisende og etablerere i Tromsø.

- Se bare på hvordan Haparanda har utviklet seg etter at Ikea kom. Avtalen vi signerer i dag er svært gode nyheter for Tromsø og hele landsdelen, sier Stein.

PÅ TOMTA: Her er representanter for byrådet og Ikea på tomta på Langnes der et nytt Ikea-varehus vil bygges. Foto: Tom Benjaminsen
TOMTA: Her vil Ikea-varehuset bli bygget.