Rundt 40 fag- og vitenskapsfolk foretok august i fjor en felles ekspedisjon i Fridtjof Nansens kjølvann 100 år etter polfarerens reise til Sibir.

Resultatet har blitt en fotodokumentarbok på over 300 sider, som mandag kveld ble presentert på Framsenteret i Tromsø.

– Vi var der ganske nøyaktig 100 år etterpå. 11. august i 1913 der Nansen måtte snu, satt vi 11. august 2013 nøyaktig samme plas

Utrydningstruede folkeslag

Boken «Gjennom Sibir med Nansen» forteller om en meget spennende reise med høyt faglig nivå, ifølge Ravna.

– Dette er en fotodokumentarbok, med sterkt faglig innhold. Det er først og fremst en reiseskildring med våre opplevelser av å reise de samme plassene som Nansen gjorde for 100 år siden. Mye har endre seg, både i forhold til klima og med den teknologiske utviklingen, så sånn sett var det en meget forskjellig reise og det blir skildret i boken, sier Ravna og utdyper.

– Vi har gjenfunnet plasser Nansen besøkte og man får innblikk i gamle og nye bilder fra samme plasser og skildringer fra da- og nåtid, sier universitetsprofessoren.

Nansen reiste til Sibir fire år før den russiske revolusjonen brøt ut i 1917. Dagens Sibir er nokså annerledes.

– Det er også et kapittel i boka om urbefolkningene i Sibir og utfordringene med olje- og gassvirksomheten i nord. En plass var det syv-åtte urbefolkninger, men dessverre er noen av de så få nå, en urbefolkning var kun på 200 mennesker, så om 20–30 år vil både deres språk og kultur være helt borte, fordi man i Russland ikke gjør nok tiltak for å ivareta dem, sier Ravna.

Åttende bok

Dette er Øyvind Ravnas åttende fotodokumentarbok og Ravna forteller at man i boken får spennende tekster om den opprinnelige ekspedisjonen, bilder som ikke har vært publisert tidligere og et fokus på dagens situasjon i Sibir, illustrert gjennom en fotolinse og sterke faglige bidrag.

GIR UT BOK: Øyvind Ravna presenterte mandag kveld sin nye fotodokumentarbok «Gjennom Sibir med Nansen». Foto: Kent-Einar Myreng