Det skjedde i forbindelse med verdens største menneskerettighetsorganisasjon, Amnesty International sin årlige Skriv for liv-aksjon.

– Hvert år velger den internasjonale Amnesty-organisasjonen saker man kan skrive brev til. I år er det seks saker og det omhandler samvittighetsfanger og mennesker som har blitt utsatt for menneskerettighetsbrudd i hele verden. For første gang har vi også en norsk sak som er utvalgt, sier frivillig i Amnesty Region Nord, Pernille Hjertø, og viser til saken om John Jeanette Solstad Remø, som må gjennomgå kjønnsskifteoperasjon for å juridisk sett skifte kjønn.

– Bent Høie (helse- og omsorgsminister), har innrømt at dette er brudd på menneskerettighetene, så vi har veldig stor trua, spesielt på denne saken, forklarer Hjertø.

– Sterk rettferdighetssans

Amnesty har trykt opp ferdige brev, men også personer oppfordres til å skrive private brev også.

Hildur Kamsare (61) har skrevet slike brev i nesten 40 år, mens Reidun Heggen (22) skrev sitt første.

– Jeg har en veldig sterk rettferdighetssans og dette er ikke noe man vokser av seg. Organisasjonen har vokst seg større og sterke og man ser at det nytter, sier Hildur Kamsare, som planla å skrive brev til samtlige av de seks utvalgte sakene.

For Reidun Heggen (22), var det spesielt saken om John Jeanette Solstad Remø, som engasjerte.

– Jeg får se hvor mange brev jeg skriver. Akkurat nå skriver jeg om John Jeanette-saken. Jeg synes det er helt sykt at Norge ikke tillater John Jeanette å endre kjønn, forklarer den 22 år gamle studenten.

Sterkt engasjement

Pernille Hjertø og Marthe Lyshaug, som er frivillige i Amnesty Region Nord, kan fortelle at organisasjonen står sterkt i Tromsø.

– Tromsø var en av byene med flest slike Skriv for liv-brev i fjor og siden kontorene ble opprettet her for syv år siden, har organisasjonen vokst seg større og større, forteller Hjertø.

Og hun tror mange lar seg appellere av urettferdigheten, men også at man lett ser at det nytter.

– Mange av de utvalgte personene som Amnesty har hatt tidligere, har blitt løslatt eller fått saken sin etterforsket på nytt, så det er veldig lett å se om man lykkes eller ikke, sier Hjertø, og viser til iranske Ali Saki, som i dag har asyl i Norge og tidligere var fengslet i Iran.

– Man ser virkelig resultater.

LESOGSÅ: Medlemmer av Pussy Riot løslatt

I Tromsø har de jobbet spesielt mye med saudiarabiske Raif Badawi som grunnla nettsiden «Saudi Arabian Liberals», noe som kostet han 10 år i fengsel og tusen piskeslag.

– Knut Nærum sa han ville vært en drømmegjest å ha på «Nytt på nytt». Det viser også at solidariteten i Norge står sterkt mot urettferdighet, sier Marthe Lyshaug.

FRIVILLIGE: Pernille Hjertø og Marthe Lyshaug er frivillige på Amnesty Region Nords kontor og var fornøyd med oppmøtet.
MANGE MØTTE: Tromsøværinger samlet seg rundt bordet i Amnesty Region Nord sitt kontor for å skrive solidaritetsbrev.