Et steinkast fra inngangsdøra på legevakten, planlegger Tromsø kommune å leie en tomt til det splitter nye helsehuset. Denne uken ble prosjektet lagt ut på anbud.

– Vi legger opp til et modulbygg, der vi samler korttidsplasser, døgnrehabilitering og akutt heldøgnsomsorg. Vårt mål er å få bukt med helsekøen som har bygd seg opp i kommunen, sier finansbyråd Anne-Berit Figenschau (H).

Uten tilbud

I oktober hadde UNN 16 utskrivingsklare pasienter som sto uten et kommunalt tilbud i Tromsø. Dette tallet har gått opp og ned, men har vært en hodepine for byrådet, som totalt har betalt helseforetaket flere millioner kroner i døgnleie for sengeplasser.

– Med det nye helsehuset vil vi få 60 nye plasser, og sykehusdirektøren er tydelig på at vi skal stå sammen om dette. Det vil begge parter spare på, sier Figenschau.

Bygger fort

At bygget leveres i moduler, gjør at selve byggeprosessen går fortere. Kommunen er nå i dialog med UNN om nøyaktig plassering på sykehusområdet, og når alle detaljer er klare, kan spaden gå i jorda.

– Vi har en fremdriftsplan der vi legger opp til at det vil skje allerede til sommeren. Vår ambisjoner at det skal stå ferdig i fjerde kvartal 2016, sier byråden.

Helse- og sosialbyråd Kristoffer Kanestrøm (Frp) sier det nye helsehuset vil gjøre kommunen mye bedre rustet til å ta imot pasienter fra UNN.

– Det vil kunne gi et sammenhengende pasientforløp mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, samtidig som sykehuset vil få frigjort kapasitet, sier han.

Kommunen vil få statlig tilskudd for å drifte 9 av plassene. Kombinert med gunstige tilskuddsrenter og en økning i statlige finansieringen på 15 prosent per nye sengeplass, mener Kanestrøm at regnestykket går opp.

Uvisst for Mellomveien

Hva som skjer med Mellomveien 100, der det skulle etableres 15 sengeplasser, er nå uvisst. Ifølge Kanestrøm rakk aldri kommunen å legge ned store summer i dette prosjektet.

Vi har pusset opp fire leiligheter, der det bor folk i dag. Det øvrige renoveringsarbeidet ble stanset da vi gikk inn for det nye helsehuset. Men vi har varslet en sak for kommunestyret på Mellomveien, så det vil skje noe der, sier Kanestrøm.