Ingeniørutdanningen i nautikk har i løpet av høsten 2014 flyttet til universitetsområdet i Breivika.

Der har de fått på plass topp moderne installasjoner, deriblant en skipssimulator kun få i Europa kan skilte med, og torsdag kunne instituttet for ingeniørvitenskap og sikkerhet invitere til seilas.

Bygd for framtiden

– Den er bygd for å være så realistisk som mulig, slik at overgangen fra simulator til det virkelige liv skal bli så liten som mulig for studentene, sier serviceingeniør Jørn Pettersen hos leverandøren Kongsberg Maritime.

Han har vært med å bygge opp anlegget og forteller at skipssimulatoren består av et brohus hvor man styrer skipet, en bevegelig plattform under gulvet man står på og bilde som går hele veien rundt rommet.

– Her er det også store utvidelsesmuligheter. Den er bygd for framtiden og studenter og ansatte på universitetet er svært begeistret. Dette er en stor oppgradering fra det de har hatt tidligere.

Satt på prøve

– Det er kjempegøy. Nå går jeg dessverre i tredjeklasse, så det er første- og andreklassingene som får nyte godt av den, men vi får heldigvis bruke den under studiet til våren, sier Øystein Hagfoss som tar en bachelorgrad i nautikk og ingeniørfag ved UiT.

Etter tre år ved utdanningen i Tromsø, starter en to år lang lærlingtid for studentene. Da er det godt å ha treningen i simulatoren med i bagasjen.

– Det blir straks mer hektisk når man får bevegelsene og mer action rundt seg. Det er viktig å øve seg på særegne seillas og få opp stressnivået. Når det først skjer noe uventet må du vite hva du skal gjøre. Dette er nytt og spennende, og man blir i større grad satt på prøve i en slik simulator, sier studenten.

20 millioner

Ifølge salgsansvarlig ved Kongsberg Maritime Simulation, Bjarne Torkelsen, nærmer det nye anlegget ved instituttet seg en prislapp på 20 millioner i oppgradering.

– Det er et avansert system, i tillegg til at de også har andre simulatorer her. Det er ingen i Norge som har noe tilsvarende, påpeker han.

Anlegget har som hensikt å trene personell på skip, og ifølge Torkelsen vil personer reagere på en helt annen måte i simulatoren enn foran en datamaskin.

– Når man får bevegelsene rundt seg får du en helt annen opplevelse enn når du sitter stille og trygt foran datamaskinen.

Han legger til at simulatoren også kan filme studentene i læringsprosessen.

Student Øystein Hagfoss (21) tar en bachelorgrad i nautikk og ingeniørfag ved UiT og mener simulatoren vil sette studentene ytterligere på prøve under seillas. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
BEGEISTRET: Serviceingeniør Jørn Pettersen, overingeniør ved UiT Asbjørn haukebø, universitetslektorene Kåre Johansen og Magne Petter Sollid, og Bjarne Torkelsen, salgsansvarlig i Kongsberg Maritime Simulation foran skipssimulatoren. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
360 GRADER: I tillegg til visuelt bilde hele veien rundt, finnes blant annet kartmaskiner, radarer, styringssystemer og posisjoneringsanlegg inne i brohuset som kan brukes til å sette opp ulike scenarioer. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen