- Denne dommen betyr at Annelin kan få et enda verdigere liv og at alderdommen hennes sikres.

Det sier en glad pappa og verge Espen Johnsen til iTromsø etter at han har fått vite resultatet av høyesterettsdommen fredag morgen.

Dommen, som ble lest opp i Høyesterett fredag formiddag, sier at kapitaliseringsrenten settes ned fra fem til fire prosent. Den reduksjonen er noe Johnsen har kjempet for å få til siden 2009 - da det første erstatningsbeløpet ble fastsatt.

- Vi ønsket i utgangspunktet å få den helt ned til null. Men på den andre side er vi veldig glad for at Høyesterett i det hele tatt gjorde noe med denne renten. Det var det antagelig bare jeg og Annelin som hadde tro på. Alle de som rådga meg frarådet oss å gi videre med saken, sier Espen Johnsen.

Fire millioner mer

Dommen betyr flere hundre millioner mer hvert år i erstatningsutbetaling for andre i samme situasjon som Kreutzer. Ifølge beregninger fra Finans Norge vil det koste forsikringsbransjen omtrent 500 millioner kroner årlig at renten senkes.

For Annelin Kreutzer betyr dommen at erstatningsbeløpet tredobles - til rundt 10 millioner kroner.

- I tillegg kommer det saksomkostninger på rundt tre millioner. Men det har vært hektisk, og jeg har ikke rukket å lese dommen ennå, sier Espen Johnsen, og fortsetter:

- Det betyr endel for Annelin, men det betyr mye for oss at dette får konsekvenser for så mange andre som kommer i samme situasjon. Så dette er en seier for mange andre også. Dette kommer til å bli stående som Kreutzer-dommen i mange år, sier Johnsen.

En seier

– Selv om hun ikke fikk medhold på samtlige punkter er dommen å anse som en seier, opplyser advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin DA.

Han har ført saken for Kreutzer. Fordi hun har verge må pengene plasseres i bank, som betyr lavere avkastning. Derfor mente mindretallet i Høyesterett at renten burde senkes enda mer i slike saker - til tre prosent.

- Men det ble det ikke noe av. Men vi er som sagt glad for at vi i det hele tatt fikk en endring. Det er nemlig ikke vanlig at det skjer, sier Espen Johnsen.

Punktum

Han hadde følelsen av at saken til slutt ville havne i høyesterett.

- Ja, vi hadde ikke tro på at verken tingretten eller lagmannsretten ville endre denne renten, sier Johnsen.

Han medgir at det er godt å kunne legge saken bak seg for godt.

- Vi har ikke hatt livet på vent i denne perioden. Det må jeg understreke. Men det har tatt sin tid og har vært et forstyrrende element i våre liv. I tillegg blir jo ulykken stadig brakt på bane og det er jo en belastning i seg selv. Men nå kan vi sette punktum, sier Johnsen.

Påkjørt i 2007

Det var i desember 2007 at påkjørselen skjedde. Annelin Kreutzer skulle krysse Tromsøysundveien til fots rett nord for Lunheim. Hun hadde kommet nesten halvveis over veien da hun ble truffet av en bil på vei sørover.

Hun ble kastet gjennom luften og over i motgående kjørebane, hvor hun muligens også ble påkjørt av en bil i nordgående retning. Trafikkulykken gjorde småbarnsmoren fullstendig invalid.

Dom i Høyesterett

Etter flere runder i retten, har saken nå gått til Høyesterett.

Lagmannsretten satte rentefoten til fem prosent i samsvar med vanlig praksis, men Kreutzer anket for å få kapitaliseringsrentefoten satt ned for at hun i fremtiden skal få dekket sitt årlige tap. Hvis hun får medhold i dette, vil det bli fastsatt en høyere engangserstatning.

Forsikringsselskapet, Aioi, mener at en reduksjon av rentefoten vil ha betydning for fastsettelsen av skatteulempen.

Krevde 50 millioner

Forsikringsselskapet prøvde å avslutte saken ved en erstatningsutbetaling på ca. kr 3,2 millioner. Etter at forsikringsselskapet gjorde dette  stevnet hun og hennes verge forsikringsselskapet for retten. Hun krevde rekordhøye 50 millioner kroner i erstatning fra forsikringsselskapet. I Nord-Troms tingrett ble hun tildømt 6,3 millioner kroner i erstatning, samt ca. 700.000 kroner i saksomkostninger.

Både forsikringsselskapet og Kreutzer anket dommen. I dommen som falt i lagmannsretten i januar i år, ble erstatningssummen redusert fra 6,3 millioner kroner til knappe 4,9 millioner kroner — en reduksjon på nesten halvannen million.

Annelin Kreutzer sammen med faren Espen Johnsen etter at dommen i Høyesterett ble klar i dag. Foto: TERJE MORTENSEN