Forskere fra Polarinstituttet har reist til Bouvetøya som ligger mellom Sør-Afrika og Antarktis. Dermed kan forskninga og overvåkninga gjenopptas på øya, skriver Norsk Polarinstitutt på sine nettsider.

Bouvetøya er det stedet på kloden som ligger lengst unna sivilisasjonen i alle retninger.

I flere perioder har Norsk Polarinstitutt hatt forskningsstasjon på den værharde øya i Sørishavet, men disse er etter tur blåst i stykker eller blitt tatt av ras.

Raste ut i havet

Etter at den forrige forskningsstasjonen raste ut i havet i 2007 har forskningen fra Bouvetøya stått stille, men i januar i år ble en ny stasjon satt opp.

Nå har fem forskere fra Norsk Polarinstitutt og Sør-Afrika reist til Bouvetøya. I to måneder fremover skal den nye forskningsstasjonen være deres base når de skal studere og overvåke pelssel, elefantseler og pingviner.

Overvåkingsprogram

Forskerne deltar i et internasjonalt overvåkingsprogram for det antarktiske marine økosystemet (CEMP) som studerer næringsstrategier hos og utbredelse av pelssel og pingvinbestandene på øya.

De skal også studere dyptdykkende elefantseler i forskningsprosjektet MEOP. Disse selene skal utstyres med satellittsendere som samler inn data om dyrenes posisjon og dykkeatferd.

Senderne samler også informasjon om oseanografiske forhold fra farvann som er vanskelig tilgjengelige. Dataene sendes via satellitt hver gang selene er oppe i overflaten og puster.

Informasjonen blir umiddelbart brukt til bl. a. værvarsling og modellering av klima og havstrømmer og gir samtidig innsikt i hvordan selartene lever sine liv i havet.

Forskerne fotografert i Cape Town i Sør-Afrika rett før avreise med båt til Bouvetøya for en uke siden. Rudi Menkveld (t.v.), Heidi Ahonen, Andrew Lowther, Chris Oosthuizen og Greg Hofmeyr. Foto: Norsk Polarinstitutt