Som iTromsø skrev i lørdagens papirutgave, har mange tromsøhotell hatt en voldsom boost i januarmåneden. Mye av det kan tilskrives nordlyset og da er det kanskje en trøst for næringen at himmelfenomenet vil være høyst tilstedeværende de neste to årene også.

– Nordlyset går i sykluser og nå er vi inne i en bra periode. 2015 og 2016 kan sågar bli de beste årene på lenge, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter.

Kolliderer

Nordlyset finner sted når de elektrisk ladede partiklene som sendes ut fra sola – såkalte solvinder – treffer jordas beskyttende magnetfelt og så ledes ned mot polområdene for å kollidere med atomer i jordas atmosfære.

Brekke konstaterer at nordlysturisme har vokst seg stort i Tromsø. Samtidig er han klar på at nordlyset vil svekkes etter 2016.

– Det stemmer. Fram mot 2020 går nordlysaktiviteten ned og når en bunn i 2020. Så vil det ta seg opp igjen etter det, sier han.

Turismen vil øke

Men selv om det blir dårligere nordlysår etter 2016, så mener Brekke at det er lite å frykte for nordlysturismen og de aktørene som har blitt avhengige av den på vinteren.

– Det er klart det kan skje at turiststrømmen faller når det blir mindre nordlys, men jeg tror ikke disse svingningene vil gå ut over turismen. Jeg tror tvert imot at turismen vil øke videre. Jeg var selv i Kina nylig – et pengesterkt marked – og der er interessen for nordlyset sterkt økende, sier Brekke, og fortsetter:

– Det er vi i Norge som kan tilby enklest adgang til nordlyset. Vi har god infrastruktur så langt nord og vi har et bra klima takket være Golfstrømmen. Områdene tilsvarende langt nord i Alaska og Sibir er langt mer ugjestmilde, sier Brekke.

SE BILDESERIE: Sjekk lesernes fantastiske nordlysbilder

Mer eksklusivt

Og selv om nordlyset svekkes fram mot 2020, så er det ikke sånn at selve opplevelsen blir mindre.

– Nei, det som skjer er at det blir sjeldnere forekomster av nordlys i den svake perioden, men lyset er like sterkt når det først kommer. Det blir litt mer eksklusivt og turisten må jakte litt ekstra på nordlyset, sier Brekke.

Det har også vært teorier om at nordlyset ville forsvinne fra Nord-Norge på grunn av at den magnetiske nordpolen flytter på seg. Men det har ikke Brekke tro på.

– Nei, nordlyset vil nok være der til evig tid.

STERKE NORDLYSÅR: Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter sier at nordlyset vil svekkes fram mot 2020. - Men først får vi gode år i 2015 og 2016, sier romforskeren. Foto: Norsk Romsenter