Det er Fersk Film i Tromsø og Globus Media i Oslo som står bak produksjonen som skal resultere i en TV-produksjon på to ganger 45 minutter for nasjonal distribusjon på TV2. I tillegg har de sikret seg internasjonal distribusjon via Nordic World.

Filmskaperne skal vise ulike sider ved hvalinvasjonen, alt fra lokalbefolkningen som har hvalen rett utenfor stuevinduet og byfolk som valfarter utover til fjordene til turister, reiselivsnæring og forskere.

Samarbeidsprosjekt

Øyvind Opshaug i Fersk Film har også latt seg imponere av hval- og sildeeventyret som har inntatt yttersida av Kvaløya de tre siste årene. Han fikk nylig nærkontakt med knølhvalen da de var ute for å filme.

– For å bruke et nordnorsk uttrykk – det var sinnssykt. Det kokte av hval. Det var sikkert 100 hval, de var over alt. De hoppet opp av havet og spiste sild. Det var helt surrealistisk. Vi har sikret oss noen fantastiske bilder, sier Opshaug.

Det var i forbindelse med at Fersk Film og Globus Media diskuterte om å få til noe sammen at medprodusent Anders Sæther i Globus Media kom opp med ideen om hvalproduksjonen. En ti minutters smakebit med en far og barna som bor i Kaldfjorden og deres forhold til hvalen, gjorde at TV2 så potensialet i at dette kunne bli bra fjernsyn.

– TV2 tente på ideen og har sikret seg visningsretten.

Kamera med sugekopp

I tillegg til TV2 er også Akvaplan-niva og UiT med som samarbeidspartnere. Forskningsprosjektet, som er en del av TV-produksjonen, skal blant annet kartlegge hvalens bevegelsesmønster. Forskerteamet ledet av Martin Biuw fra Akvaplan-niva, fester målinstrumenter på hvalene med sugekopp. De fester til og med kamera på hvalene.

– Da vil vi kunne se hvordan hvalen oppfører seg under vann og hvor dypt den dykker. Sugekoppen løsner av seg selv etter et par dager, sier Øyvind Opshaug.

For å få spektakulære bilder av hvalen har filmskapere planer om å ta i bruk dronefilming.

– Det hadde vært artig å kunne henge i lufta med en drone når silda koker og hvalen kommer opp av havet for å spise. Det er drømmen.

Lokalbefolkning

Dokumentaren skal formidle historien om silda og hvalen som har inntatt fjordene for et stort TV-publikum. TV-eksponeringen skal bidra til å løfte fram Tromsøs posisjon innen maritim forskning, vise hvilke unike opplevelser turistene kan få og tromsøfolks nære forhold til naturen.

Et brødrepar på 88 og 92 år i Kaldfjorden er blant de lokale som skal være med.

– De har panoramautsikt til hvalene. De har sett en og annen hval tidligere, men nå har det tatt helt av. De står og ser på i kikkerten og har virkelig fått livsgnisten tilbake, sier Øyvind Opshaug.

TV-STJERNER: Knølhvalene og spekkhoggerne som har invadert fjordene rundt Tromsø skal få hovedrollene i to nye fjernsynsprogram. Foto: Ronald Johansen