Bjørkås er en aktiv jente, og hadde kjørt på med hard styrketrening, før hun dagen etter tok en tur i klatreveggen. Etter å ha avsluttet de to harde treningsøktene, stusset hun litt over at armene kjentes stive og vonde.

Den ene var verre enn den andre. Den hovnet veldig opp, og til slutt klarte jeg ikke å strekke ut armen i det hele tatt, forklarer Bjørkås.

Sigrid (21) bygger superkroppen: - Jeg får noen tilbakemeldinger på at jeg ser ut som en mann

Dro på legevakta

Selv skjønte hun ikke helt hva tilstanden kunne skyldes, men da romvenninnen tok en kikk, økte bekymringen.

– Hun hadde nettopp lest om rabdomyolyse, og sa at hun syntes jeg burde kontakte lege. Jeg leste litt selv på nett, før jeg dro rett ned på legevakta, sier Bjørkås.

Symptomene hun opplevde stemte nemlig overens med treningspåført rabdomyolyse, som i noen tilfeller kan være livstruende. Tilstanden, som ofte rammer etter harde treningsøkter, fikk mye oppmerksomhet i media da langrennsløperen Vibeke Skofterud i mai i år endte opp med en monsterarm og sykehusinnleggelse etter trening.

Lekker ut i blodet

Direkte oversatt betyr rabdomyolyse akutt ødeleggelse og celledød av tverrstripet muskulatur. Innholdet i muskelcellene lekker ut i blodet, og kan gi alt fra bagatellmessige til livstruende forandringer i kroppen. Bjørkås ble sendt videre fra legevakten til akutten på UNN, der en blodprøve bekreftet at det var rabdomyolyse som hadde rammet henne.

– Heldigvis var det ikke så kritisk at jeg måtte legges inn på drypp, og siden jeg bodde såpass nært fikk jeg dra hjem. Jeg fikk beskjed om å drikke cirka fire liter vann om dagen, for å få skylt ut avfallsstoffene, sier Bjørkås.

Økt risiko

Hun ble selv ganske overrasket over diagnosen, og trodde den i første rekke rammet toppidrettsutøvere. Det kan overlege ved UNN, Toralf Melsom, avkrefte.

– Det kan nok ramme hvem som helst hvis man trener for hardt. Det kan til og med være økt risiko hvis man som utrent plutselig utøver hard muskeltrening, påpeker Melsom.

– Samtidig bruk av alkohol eller en del medikamenter som kolesterolsenkende kan øke risikoen. Det samme kan ekstrem varme, legger han til.

Rabdomyolyse kan avsløres ved en enkelt blodprøve, der man måler nivået av creatin kinase (CK), slik man gjorde på Bjørkås.

Er nivåene høye, bør pasienten behandles med stort væskeinntak, noen ganger intravenøs behandling. Ved alvorlige symptomer og høy CK er det viktig med rask diagnostikk og behandling, sier Melsom.

Sykemeldt

I verste fall kan pasienter utvikle nyresvikt som følge av rabdomyolyse, men det er flere forhold som spiller inn ved et slikt utfall. Melsom synes ikke dette er noe folk flest bør være redde for, så lenge man er forsiktig med overdrevet styrketrening.

– Jeg vil si at trening i utgangspunktet er sunt, og at passivitet er farligere, understreker han.

Linda Bjørkås slapp med skrekken, og har ikke opplevd plager i ettertid. Treningen vil hun fortsette med, i kontrollerte former.

Jeg nok veldig hardt i, med to tøffe treningsøkter på rad. Jeg har lært hvor viktig det er å bygge seg opp, men er ikke redd for at det skal skje igjen, sier hun.

SKADEFRI: Linda Bjørkås er i full gang med treningen igjen, og har i dag ingen plager. (foto:privat)