Tromsø fengsel har i desember fått fem kajakker med en verdi på 32.000 kroner fra den veldedige organisasjonen Lions. Noe både innsatte og ansatte setter pris på.

– Dette er virkelig årets julegave og gir unike muligheter for de innsatte på åpen avdeling. Jeg vet rett og slett ikke hvordan jeg skal få takket Lions, sier June Malnes, fengselsbetjent i Tromsø fengsel.

– Glimrende tilbud

Innsatt, Leif-Magne Anderson (28), tror kajakkene og aktivitetene disse bringer med seg, har mye å si for oppholdet i fengselet.

– Jeg synes det er et glimrende tilbud til åpen avdeling. Det gir de innsatte muligheten til å prøve noe de kanskje ikke har gjort før. Og jeg tror det settes pris på at man kommer seg mer ut og får noen lengre turer enn bare rundt på området her inne, sier han.

Positive erfaringer

Fengselet har tidligere arrangert kajakkturer og har utelukkende hatt positive opplevelser med dette.

– De innsatte lærer mye ansvar på slike turer og det er veldig bra for samholdet. Ute på havet i en kajakk må man hjelpe hverandre, og de som ikke er vant til å verken få eller gi hjelp ser vi har en voldsom læring av dette.

Inspektør på åpen avdeling, Håvard Leknes, tror aktivitetstilbudet også kan påvirke valgene de innsatte tar etter endt soning.

– Turene og kajakkpadlingen har mye å si for de innsatte. Både mens de er her og etter de kommer ut. Det skapes en interesse rundt en positiv aktivitet og åpner opp for å havne i positive miljøer etter endt soning. Slik kan det hindre at de faller tilbake i dårlige og kriminelle miljø, sier han.

Stor oppslutning

Tidligere i år fikk fengselet en kajakkhenger av Lions, og til sammen har organisasjonen donert 51.200 kr til fengselet.

– Lions er en organisasjon som skal bistå der det er behov. Etter at vi var i kontakt med fengselet ønsket vi straks å hjelpe til, forteller Torstein Rugtvedt, leder for organisasjonens avdeling i Tromsø.

Rugtvedt sier at oppslutningen innad i organisasjonen har vært enorm fra starten av prosjektet.

– Hele Lions ville være med på dette. Det er ikke så ofte vi har opplevd en så unison tilslutning rundt noe. Også er det jo veldig hyggelig når vi når målet og det blir godt tatt imot.