Onsdag vedtok styret i Helse Nord planene om å bygge et flunkende nytt PET-senter for avansert kreftdiagnostikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Målet er å utvikle et komplett senter for diagnostikk, legemiddelproduksjon, forskning og utvikling – lokalisert på egen tomt i forlengelse av MH-bygget.

Det nye PET-senteret på 4.212 kvadratmeter vil etter planen koste 536 millioner kroner.

Mindre reising

UNN startet med PET-diagnostikk i midlertidige lokaler i 2010. PET-skanneren er i dag plassert i en container, og forholdene karakteriseres som heller kummerlige.

– Fra et brukerståsted er det viktigste med det nye PET-senteret at vi vil få et like godt tilbud her som man har sørpå, noe som vil bety mindre reising, sier leder av brukerutvalget, Cathrin Carlyle.

Også pasient Kristian Trane, som var inne til PET-skanning på UNN onsdag, er glad for at senteret nå realiseres .

– Det blir veldig fint for å kunne slippe all reisingen, sier Trane.

Fra 500 til 2.500

Ifølge overlege og seksjonsleder ved nukleærmedisin/PET, Erik Traasdahl, har arbeidet med et PET-senter ved UNN pågått helt siden 2006.

Etter planen vil det nye senteret stå ferdig i 2017, og det vil bli lagt til rette for å kunne plassere to PET-skannere i anlegget.

– I dag gjør vi årlig rundt 500 PET-undersøkelser, noe som vi fra neste år øker for å møte behovet. Men i 2020, etter at senteret står ferdig, vil vi trolig passere 2.500 PET-undersøkelser, påpeker Traasdahl – som karakteriserer vedtaket i Helse Nord og klarsignalet for byggeplanene som en stor julegave til hele landsdelens befolkning.

Vil lønne seg

Det nye senteret vil øke de årlige driftskostnadene med 50 millioner kroner. Men ifølge det regionale helseforetaket vil drift i egen regi likevel være økonomisk fordelaktig på sikt sammenlignet med kjøp av tjenester fra ekstern leverandør.

Blant annet bruker sykehuset i dag flere millioner kroner årlig på å transportere radioaktiv væske fra Finland til pasientundersøkelser i Tromsø.

Styreleder Bjørn Kaldhol i Helse Nord er svært fornøyd med at styret onsdag godkjente forprosjektet ved UNN.

– Dette er en ny milepæl. Befolkningen i nord skal ha et like godt tjenestetilbud som resten av landet, og derfor er vi opptatt av å få etablert senteret så raskt som mulig, påpeker Kaldhol.

NYTT PET-SENTER: Slik ser de foreløpige skissene over det nye PET-senteret på Universitetssykehuset Nord-Norge ut. Senteret til over en halv milliard kroner vil bli bygd i forlengelsen av MH-bygget. Illustrasjon: LINK Arkitektur