Kystens hus, som åpner på Domus-tomta sommeren 2015, har signert leieavtale med tre veletablerte aktører innen matproduksjon og restaurantdrift. Inn i bygget flytter Mydland Vilt og Delikatesse, Dragøy AS og Fiskekompaniet.

– De får flotte lokaler i første etasje, på byens kanskje fineste tomt. Dette er et sterkt sentrumsprosjekt, der vi samler hele kysten under et tak, sier Alf-Erik Veipe, økonomidirektør i Råfisklaget.

Mydland og Dragøy skal i tillegg til sine respektive salgsdisker, også være medeiere og leverandører til den splitter nye resturanten i bygget.

– Den vil få rundt 140 sitteplasser, i tillegg kommer uteserveringen, som ikke er endelig utformet. Den blir nok like stor som Skarven, med sol hele dagen, sier Anders Blomkvist i Fiskekompaniet.

På flyttefot

For Mydland innebærer nyetableringen et stort skritt, når den veletablerte bedriften flytter fra lokalene i Skippergata, der de har holdt til siden 1920.

– Det er veldig fornuftig å komme nærmere sentrum, der folk oppholder seg. I tillegg vil vi få et større miljø rundt oss, og flinke folk å jobbe sammen med, sier Kurt Mydland.

Med Dragøy med på laget, vil konseptet som har fått navnet Kystens Mathus, bli en ny og spennende arena for den mat- og kulturinteresserte. Konkurrenten som har poppet opp i Grønnegata, ser de ikke som en trussel.

– Vi har vårt konsept, og selv om vi ser på Mathallen som en konkurrent, drar vi jo alle i samme retning. Vi skal gjøre sentrum attraktivt, og ved at flere etablerer seg her, skaper vi et større marked, sier Lasse Rød i Dragøy ASR

Opplevelser

Trioen er opptatt av at Kystens hus skal formidle mer enn gode matopplevelser. Her kan besøkende få se råvarene svømme rundt i et storskala akvarium, mens de får en smak av nord-norsk kystkultur og historie.

– Vi får et 18 meter langt akvarium, som vi fyller med våre egne fiskeslag. Det blir både torsk, steinbit, kveite og krabbe. Det vil bli en flott publikumsattraksjon, sier Veipe i Råfisklaget.

En egen stiftelse forvalter den ikke-kommersielle delen av konseptet. Blant annet kommer et amfi, der besøkende kan følge matproduksjonen fra råvarebehandling til salgsklart produkt.

– Det blir et spennende og moderne handelssenter, som har andre verdier enn kun de rent kommersielle, slår Anders Blomkvist i Fiskekompaniet fast.

SPENNENDE: Fiskekompaniet ved Anders Blomkvist skal drifte restauranten, mens Lasse Rød i Dragøy AS og Kurt Mydland i Mydland Vilt og delikatesse, skal være leverandører og selge egne produkter over disk i Kystens Mathus. Foto: Ronald Johansen
STORT: Restauranten, som har utsikt over indre havn, blir romslig og åpen.
UTE: I tillegg til de 140 sitteplassene inne, kommer uteservering om sommeren.
ATTRAKSJON: Med et storskala innendørs akvarium, håper innflyyterne at bygget blir en attraksjon.