Det var i juni 2012 at de tre ble pågrepet med 866 reseptbelagte tabletter utenfor et kjøpesenter i Kaunas i Litauen.

Etter hele to år i varetekt fikk de en dom i juni 2014. Aktoratet la da ned en påstand om 11 års fengsel for alle tre, mens dommen endte på 4,5 års fengsel. En litauisk lege var også tiltalt for å ha skrevet ut resepter. Han fikk også langt mildere straff enn det påtalemyndigheten ba om.

– Rakk ikke sette seg inn i saken

Påtalemyndigheten anket da saken til en høyere rettsinstans og en ny rettssak var berammet til 18. desember 2014.

Faren til den ene siktede i saken, Oddbjørn Mikkelsen, forklarer at han nå har fått svar fra den norske ambassaden i Litauen og fikk bekreftet at saken er anket av statsadvokaten.

– Rettsmøtet i dag blir utsatt til slutten av april fordi en ny advokat ikke rakk å sette seg inn i saken, fikk jeg tilsendt i en mail, forklarer en fortvilet Mikkelsen.

Kausjon

Videre forklarer han at det er mulighet for midlertidig løslatelse betinget av kausjon.

– Kausjonsbeløpet er på 15.000 euro og avgjøres i retten 23. desember, sier han.

Mikkelsen er fortvilet over at de ikke får noen rettskraftig dom etter over to år bak murer.

– Utsettelsen var forventet og jeg er dypt fortvilet. Etter flere år vet de ennå ikke hvilken dom de har fått, sier han.

Frykt

Situasjon har ikke bare preget de siktede i saken, men også familien.

– Jeg tenker på det 24 timer i døgnet og det påvirker meg psykisk, samt økonomisk. Sønnen min er innstilt på at han må være der fram til sommeren. Jeg er redd for hvordan denne prosessen påvirker sønnen min psykisk, sier han.

Forstår fortvilelsen

Ambassadesekretær i Litauen, Ingrid Susanne Farner, bekrefter at saken er anket av statsadvokaten.

– Vi nærmer oss en høytid og jeg forstår at dette er sårt for de involverte. Det er en komplisert sak med mange aktører. Det kan nok føles som at saken ikke går fremover, men det gjør det, sier Farner.

Videre forklarer hun at rettssystemet er annerledes enn det vi er vant med i Norge og at ambassaden gjør det de kan for å bistå.

– Det er et rettssystem som går litt mer langsomt enn i Norge. I tillegg er det mange aktører i denne aktuelle saken som gjør den komplisert, sier hun.

Oddbjørn Mikkelsen, far til en av de siktede i saken, er dypt fortvilet etter at saken igjen blir utsatt. Foto: Privat