Troms fylkeskommune ved Ivar B. Prestbakmo, har søkt til Samferdselsdepartementet om en belønningsordning som vil kunne gi 255 millioner til utvikling av kollektivtilbudet i byen. Noe som blant annet vil lede til at du kan sjekke når bussen ankommer din holdeplass på mobilen.

– Får vi en belønningsordning vil dette bety at kollektivtransporten i Tromsø får et kjempeløft. Vi planlegger blant annet et samtidssystem. Dette blir et informasjonssystem som gjør at du kan følge med på når bussen kommer til din holdeplass og hvilket stopp som er neste når du sitter på bussen. Dette via en app du kan laste ned på mobilen eller ved informasjonsskjermer på de største holdeplassene, forteller fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo.

Øker ruteproduksjonen

Det er riktignok ikke kun et informasjonssystem en slik ordning vil føre med seg.

– Får vi søknaden innvilget blir vi å øke ruteproduksjonen i rushtida på rutene med mest trykk. I tillegg ønsker vi å legge til rette for egne kollektivfelt slik at bussen kommer fortere fram og oppgradere holdeplasser, utdyper Prestbakmo.

– Allerede en av de beste

Fylkesrådets ambisjon og begrunnelse for søknaden, er at de ønsker å gjøre Tromsø til landets beste kollektivby.

– Vi er allerede en av de beste kollektivbyene i landet. Tromsø ligger faktisk på tredje plass, bak Oslo og Trondheim, på antall kollektivreiser per innbygger, sier Prestbakmo.

Positive signaler

Både Oslo og Trondheim har allerede belønningsordning. Noe som har gitt byene anledning til å satse ekstra. Og med gode signaler fra Samferdselsdepartementet later det til at det nå er Tromsøs tur.

– Vi hadde møte sist torsdag med den politiske ledelsen og statssekretæren i departementet. Signalene var da veldig positive. Også fra statssekretæren, forteller Prestbakmo.

Dermed er forventningene til svaret på søknaden store.

– Svaret på søknaden kommer i løpet av mars 2015, og basert på signalene kan vi nok forvente et ja.

Billigst på reiser med kort

Prestbakmo peker også på at i 2015 vil Tromsø ligge blant de billigste i landet på bussreiser med reisekort

– Jeg er veldig fornøyd med å kunne si at vi til neste år blir de billigste på reiser med kort av de største byene i landet.

Med reisekort vil en enkeltreise etter nyttår koste rundt 26 kr i Tromsø. Til sammenligning vil samme type reise med kort koste 30,8 kr i Trondheim, 29,1 kr i Bergen og 30 kr i Oslo.

Fornøyd: Ivar B. Prestbakmo har gode nyheter til de som benytter seg av busstilbudet i byen. FOTO: Kjell Solbakken Foto: kjell solbakken