For to av Fremskrittspartiets representanter – Jan Blomseth og Tor Egil Sandnes – ønsket ikke å støtte budsjettforslaget.

– Det er ikke noen av budsjettforslagene som tar hensyn til dagens økonomiske situasjon. Byrådet tar ikke hensyn til det – byrådet gir full gass med investeringer i milliardklassen i badeland, brannstasjon og Otium, sa Blomseth.

100 millioner i kostnadsvekst

Ifølge ham vil driftskostnadene i kommunen øke med 100 millioner kroner når de vedtatte investeringene er gjennomført.

- Dette kommunestyret evner ikke å prioritere. Forskjellen mellom de forskjellige budsjettforslagene er som peanøtter å regne, sa han.

Hans partifelle Tor Egil Sandnes brukte også badelandsinvesteringen som grunn for å stemme nei til budsjettet.

– Det er en investering på 600 millioner kroner. Badelandet skal bli underholdsningsindustri – ikke et svømmeanlegg – og derfor må jeg stemme imot, sa han.

Varaordføreren uenig med sine egne

Men de to veteranpolitikerne møtte motbør hos sin egen varaordfører, Anni Skogman.

– Vi hadde selvfølgelig ønsket at investeringene hadde vært mindre, men vi mener at vi kan stå inne for budsjettet slik det ligger nå. Vi mener at det vil være til beste for byen – og i forlengelsen til det beste for Frps velgere, sa hun.

Kritisk opposisjon

De fem opposisjonspartiene Miljøpartiet, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti fremmet et felles budsjettforslag.

- Vi trenger en kraftig omlegging av måten vi driver Tromsø kommune på. Vi er nødt til å dyrke og effektivitet i tjenestene - og da er de ansattes eierskap nøkkel. Man må få de ansatte med seg for å kunne få det til, sa Kristin Røymo fra Arbeiderpartiet.

Hun mener at kostnadskutt og nedbemanning - slik til det foreslås i byrådets budsjettforslag - er destruktivt for et slikt eierskapsforhold.

Digitalisering

Finansbyråd Anne Berit Figenschau (Høyre) mente på sin side at de foreslåtte effektiviseringstiltakene vil gjøre de kommunalt ansatte bedre i stand til å produsere tjenester.

LES iTROMSØS LEDER: "...Det er utfordrende å styre en stor by"

- Vi vil ta i bruk moderne teknologi, vi vil gjennomføre nye programmer for kommunens ledere og vi vil etablere nye løsninger for selvbetjening for byens borgere. Det vil gjøre oss bedre i stand til å kutte i byråkrati og satse på service, sa hun.

Vil ikke kutte skatt

Arbeiderpartiets Kåre Sørensen mente at budsjettet var kulturfientlig.

- Kultur er en viktig del av det som skaper bolyst. Byrådet vil øke foreldrebetaligen i kulturskolen med like mye man ønsker å kutte i eiendomsskatten. Det er symbolsk, sa han.

NOE SPLITTET: Jan Blomseth (i midten) og Tor Egil Sandnes (bak Blomseth) stemte mot byrådets budsjettforslag. Høyres gruppeleder Rolleiv Lind (til venstre) var noe skeptisk til dette.