Ved Workinnmarka skole har elevene på trinn 6 i desember jobbet med skoleavis. Pengene ville de gi til veldedighet.

Elevenes idé

De bestemte seg raskt for å selge avisen for tjue kroner per stykk, og at overskuddet fra salget skulle gå til et veldedig formål.

- Elevene kom med mange gode forslag. Når vi hadde lest saken om Bymisjonen i avisa, var ikke elevene i tvil om hvem som skulle få overskuddet, forteller Tor-Egil Nilsen, kontaktlærer for trinn 6.

Planen var i utgangspunktet at noen kroner fra hver avis skulle gå til skolen for å dekke trykkekostnadene, men da hjalp rektor til.

- Vi måtte i utgangspunktet beregne hvor mye av inntektene som måtte gå til kostnadene for å trykke avisa, men da rektor Lise Arntzen Windfeldt hørte om ideen til elevene, bestemte hun seg for at alt av inntekter fra avissalget skulle gå til Bymisjonen, forteller læreren.

200 aviser

Elevene jobbet i litt over ei uke med avisa, som har navnet WMS som står for Workinnmarka Skoleavis. I avisa kan man blant annet lese intervjuer med andre elever, lokal sport, lokalstoff fra Workinnmarka, tegneserier og lærersladder.

- Skoleavisa er bygd opp som en vanlig avis. Elevene fikk skrive om det de hadde lyst til å skrive om. De synes det har vært ei kjempeartig uke.

Salget av nesten 200 aviser ga en stor gavesum til Kirkens bymisjon.

- Det ble veldig bra respons på avisen. Vi tenkte da vi jobbet med den at vi måtte ha med noe som omfavnet alle, slik at det var noe å lese for alle.

Ga flere tusen kroner

Til sammen fikk elevene inn nesten 4000 kroner i salgsinntekter og hele summen gikk til bymisjonen.

- Bymisjonen ble veldig overrasket og glad da de hørte hvor mye vi hadde klart å samle inn på avisa. Vi fikk beskjed om at pengene skulle gå direkte til aktiviteter for barn og unge, slik som for eksempel å kunne gå på kino, noe våre elever kan identifisere seg med, sier Nilsen.

Svanhild Posti ved Kirkens Bymisjon tok i mot pengegaven fra elevene.

- Det er en eneste stor hjerterød tanke fra elevene og det er veldig flott å oppleve at ungene hadde tatt et sånt valg. Jeg forsto det slik at klassen hadde snakket om forskjellige organisasjoner, og det ble et så å si enstemmig vedtak om at det var hit pengene skulle. Det rører virkelig, sier hun.

35 elever på besøk

35 elever kom til bymisjonen, da pengene ble overlevert torsdag formiddag.

- Det var så flott. Og det var en skikkelig imponerende avis de hadde laget, med masse artig stoff. Det er flott at ungene får vist engasjementet sitt på en praktisk måte.

Etter overrekkelsen, ble det snakket om hva pengene kunne gå til.

- For oss er det veldig flott å kunne si at det går ei direkte linje fra hjertet til de ungene som viste det engasjementet til de som er med i våre ungdomssaktiviteter. Det henger kjempefint sammen, og vi velger å bruke pengene på for eksmpel å kjøpe kulturopplevelser.

- Etterpå spiste vi litt pepperkaker, klemte hverandre og så ble det jul nesten med en gang, sier Posti.

PENGEGAVE: Svanhild Posti (gul genser) og Marit Overrein ved Bymisjonen mottok gaven fra elevrådrepresentant Sofie Aronsen og de andre elevene på trinn 6. Foto: Tor-Egil Nilsen