Julen er som kjent en hektisk tid, også i trafikken.

En gjenganger i jule- og nyttårstrafikken, er nettopp høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner.

Alvorlige trafikkulykker i jula

De fleste ulykkene er møte- og utforkjøringsulykker. Forbikjøringer er også noe som ofte skaper ulykker i trafikken, enten i form av påkjøring bakfra, utforkjøring eller møteulykke. Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

De siste fem årene har det i gjennomsnitt vært 114 alvorlige trafikkulykker med fire drepte fra lillejulaften til 2. nyttårsdag.

- Folk er stort sett flinke og tar det med ro i juletrafikken. Men vi er likevel urolig. Stor trafikk på vegene betyr økt risiko for trafikkulykker. Ofte er det også krevende veg- og værforhold i denne perioden. Her har vi alle som ferdes på vegene et felles ansvar for å redusere risikoen for at noe skal skje, sier direktør Marit Brandtsegg i Statens vegvesen.

Tungt lastet med skiutstyr

Sammen med vinterføre og høy fart, gir fulle biler som er tungt lastet med pakker og skiutstyr dårligere kontroll på bilen. Analyser av juleulykkene viser også at rus og manglende bruk av bilbelter er også et kjennetegn ved ulykkene i jula.

- Mange kjører på veger de ikke er vant til å kjøre. Det viktigste er å tilpasse fartene etter forholdene, sier Brandtsegg.

Statens vegvesens har følgende juleønsker foran jule- og nyttårshøytiden:

- Tilpass farten etter forholdene, ikke stress og sørg for å sikre både passasjerer og last.

I pressemeldingen påpekes det også at Norge er på vei mot et bedre trafikksikkerhetsår. Per 1. desember hadde 146 mistet livet på norske veger i 2014, noe som er 20 færre enn på samme tidspunkt i fjor.