- Jeg synes det er overveldende og veldig sterkt å motta denne prisen. Jeg føler jeg gjør det på vegne av mine kollegaer i Gaza, sier Gilbert til VG.

Lagt for hat av Israels myndigheter, nektet adgang til Gaza der han har reddet menneskeliv i flere tiår, utskjelt og sjikanert av israel-lobbyen i Norge; ingenting biter på den ustoppelige legen fra Tromsø.

– Det leserne har sett og stemt fram, er en oppofrende, engasjert norsk lege som gjentatte ganger setter eget liv i fare, står midt i et blodbad i Gaza – og har kun ett mål for øyet: å redde livet til så mange barn han kan klare, sa VGs sjefredaktør Torry Pedersen før han overrakte prisen til Gilbert.

– En av våre aller beste

Som fagmann, lege og omsorgsfull helsearbeider er Mads Gilbert en av våre aller beste, tilføyde Pedersen.

– Jeg ser ikke bort fra at mange av VGs lesere som har stemt på Gilbert også har ønsket å hedre ham for hans innsats som lege ved Universitetssykehuset i Tromsø i snart 40 år. Det er ikke få som har Mads Gilbert å takke for at de er i live – enten fordi Mads kom på utrykning med ambulansen, eller han reddet dem på operasjonsbordet på akuttmedisinsk avdeling.

– Tusen, tusen takk for en uventet, overraskende og ærefull pris, sa Gilbert.

– Min takk går også til det norske folk som har stemt frem solidaritet og klar tale. Jeg er og vil alltid være en opprører som vil slåss for enb bedre verden og det gode liv for alle. Prisen dedikerer jeg til mine tapre kolleger i Gaza.

Dagen før Gilbert kom til VG, hadde han vært i Dubai og mottatt Sheikh Hamdan Bin Rashids Awards for humanitært arbeid.

– Dæven, korr tøft

Mads Gilbert var midt inne i en hektisk ukesvakt ved ambulansehelikoptertjenesten, Universitetssykehuset i Nord-Norge da han fikk vite at VG-leserne hadde stemt han frem som Årets navn.

– Dæven, korr tøft. Kjæmpeartig, hoier han, på en salig blanding av nordnorsk og oslodialekten han vokste opp med.

– Men du, no skjer det nåkka her. Æ må ringe dæ opp igjen. Innen en time.

Det tar tre timer før ting har roet seg såpass at han kan ta opp tråden.

To dager senere sitter han noenlunde rolig i stolen i hjembyen etter en natt med flere utrykninger med UNN-helikopteret, men Gilbert er både våken og klar.

– Det er utrolig sterkt. Jeg tar kåringen som en støtte – ikke først og fremst til meg personlig, men til et hardt prøvd palestinsk folk. Jeg tror det er en lengsel i folk etter klar tale, etter å få vite hva som egentlig skjer i Gaza. Jeg prøver å fylle den oppgaven så godt jeg kan, sier Gilbert om tildelingen.

Kong Olav og Magnus Carlsen

Helt siden 1974 har VGs lesere stemt frem en verdig vinner. Tidligere har prisen gått til blant andre Kong Olav, Thor Heyerdahl, og Grete Waitz. De senere årene har advokat Geir Lippestad, båtheltene i Utvika, Thor Hushovd og sjakkverdensmester Magnus Carlsen vunnet.

Leserne har vært med på å nominere kandidater, samt å stemme frem ti finalister. Disse ti ble så gjort gjenstand for en representativ meningsmåling utført av TNS Gallup, der Gilbert altså gikk til topps.

Jobbet natt og dag

Godt inne i normal pensjonsalder holder han fortsatt et tempo som kan ta pusten fra folk en generasjon yngre enn ham selv – engasjementet er like brennende, iveren like stor som den har vært de siste tiårene.

Siden 2006 har Mads Gilbert opplevd fire israelske militære angrep på Gazas befolkning på nært hold; det siste i juli måned i år, da han igjen tilbrakte uker ved Shifa-sykehuset. Da våpnene omsider tidde, var 2 133 palestinere drept, 1 489 av disse var sivile, ifølge FN var 521 barn. 71 israelere mistet livet, fem av dem sivile, ett barn.

Mange tusen mennesker var skadet, bildene fra sykehuset sjokkerte en hel verden. Natt og dag jobbet palestinske kirurger og annet personell for å redde så mange liv som mulig – med små ressurser og under ekstremt vanskelige forhold.

Da Gilbert reiste tilbake til Gaza i oktober, ble han plutselig nektet innreise, angivelig fordi han var en sikkerhetsrisiko.

Mange vil høre foredrag

– Hvordan har det siste halvåret vært, mye motbør?

– Nei, nei, det der er helt feil, det stemmer overhodet ikke. Aldri i de årene jeg har jobbet i Gaza og med solidaritetsarbeid, har jeg opplevd en så massiv støtte som i år. Den organiserte motstanden fra Israel – og deres støttespillere her i landet, i første rekke «Med Israel for Krig» – som jeg kaller dem, har vært støyende, men den overskygger ikke alt det positive.

– Folk over hele verden vil høre fortellingen om Gaza og om okkupasjonen av Palestina. Jeg har aldri før vært invitert så mange steder for å snakke, holde foredrag og vise bilder av overgrepene det palestinske folket utsettes for av Israels krigsmaskin.

– Jeg opplever en voldsom støtte for kravet om at Israels blokade av Gaza må oppheves og bombingen stoppes, så palestinerne kan få hjelpen de trenger, og mulighet til å få bygget landet etter all bombingen og alle ødeleggelsene.

Flere priser tidligere

VGs lesere er i godt selskap når de kåret legen og aktivisten fra nord til Årets navn; det finnes nesten ikke den pris Gilbert ikke har fått for sin medisinske og humanitære innsats – fra Fritt Ordshonnørpris til St. Olavs Orden.

Da han kom hjem fra Gaza sist sommer, satte han seg rett ned ved skrivebordet. Nylig kom boken «Natt i Gaza» – en brutal øyenvitneskildring av grusomhetene han opplevde gjennom 15 blodige døgn på Shiva-sykehuset.

– Denne boken er nesten bokstavelig talt skrevet med pennen dyppet i palestinsk blod. Jeg skal ikke ha ett øre av inntektene; alt skal gå til de som virkelig trenger det, til hjelp for det palestinske folket.

Med Årets navn-prisen følger det også en pengesum – 50 000 kroner – som vinneren er forpliktet til å gi videre til et veldedig formål.

Rørt over støtten

Mads Gilbert har grublet på hvem som skulle få pengene, og han har bestemt seg for at de skal gå til Den USA-baserte solidaritetsorganisasjonen «Students for Justice in Palestine» – som nå er etablert på rundt 110 universiteter.

– USA er selve «gamechangeren» for å endre forholdene i okkupert Palestina. Denne organisasjonen jobber meget godt, og de har doblet medlemstallet sitt det siste året. Halvparten av de nye medlemmene er unge jødiske studenter som ikke lenger tror på okkupasjonen. De gjør en viktig jobb, og jeg tror de skal få pengene, sier Tromsø-legen.

Og selv om det har drysset mye heder over ham de siste årene, så setter Gilbert pris på folkets tillit til ham.

– Jeg blir rørt når jeg opplever en støtte som det denne kåringen representerer, og jeg tar imot prisen som Årets navn med største ærbødighet og takk, sier Mads Gilbert.