Mikal Nilsen (44), som til daglig jobber som psykiatrisk sykepleier ved Åsgård i Tromsø, bestemte seg for fire år siden at han skulle delta i sykkelrittet Tour d’Afrique.

Sykkelrittet starter i Kairo, Egypt. Derfra går turen til Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Malawi, Zambia, Botswana, Namibia og til slutt Cape Town i Sør-Afrika. Totalt legger deltakerne bak seg 12.076 kilometer på sykkelsetet i løpet av 94 dager, samt totalt 27 dager med pause.

Ingen erfaring ritt

Til tross for en lang reise gjennom kontinentet forklarer Nilsen at han ikke har annen erfaring med sykkel enn det å bruke det som fremkomstmiddel til og fra jobb.

– Jeg har alltid holdt meg i god form og det er jeg nå også. Jeg har jogget en god del denne høsten, samt klatret og spilt innebandy. Jeg har også vært innom en spinningtime og jeg fikk syklet litt i høst, forklarer han.

Pakket og klar

I leiligheten har han lagt alt utstyret han trenger for turen gjennom Afrika. Alt fra sykkelshorts, sovepose, telt til desinfeksjonsmiddel har han gjort klart til reisen.

– I og med at jeg ikke hadde mye kunnskap om sykkel før jeg meldte meg på, så har jeg brukte denne høsten til å lese meg opp. For eksempel så har jeg aldri syklet med pedaltråkk før og jeg visste ikke hvilke dekk jeg burde bruke, sier han.

5. januar setter han kursen mot Kairo og 9. januar går startskuddet for rittet.

– Den første etappen er på 120 kilometer og jeg har aldri syklet over 100 kilometer på en dag tidligere. Jeg vet nok ikke helt hva jeg har begitt meg ut på, men jeg må bare hoppe i det.

Eneste fra norden

Under årets Tour d’Afrique er det om lag 50 deltakere og ifølge oversikten over deltakerne på hjemmesiden til Tour d’Afrique er Nilsen den eneste fra Norden som sykler i år.

– Jeg kjenner ingen fra før, men det blir bare artig. Jeg meldte meg på rittet på grunn av eventyrlyst. Det er omtrent 20 prosent av de påmeldte som sykler for konkurransens skyld. Jeg drar på turen for å kose meg, men jeg forstår jo at jeg faktisk må sykle, sier han og ler.