Leder Jørn Olsen sier at det er andre gang organisasjonen får bidrag fra stiftelsen. Sist stakk skredgruppen av med 152.000 kroner. Nå skal pengene brukes til å kjøpe inn flere droner som skal inngå i en ny beredskapsgruppe med søk fra luften som spesialfelt.

Kjøper inn

– Det er tydelig at Gjensidigestiftelsen ser viktigheten i den innsatsen våre medlemmer legger ned. De søkene som til nå har funnet sted, er utført med privat utstyr som våre folk eier. Også politiet har bedt om hjelp – spesielt i søk etter savnede personer. Da har vil selvsagt stilt opp, sier Olsen.

Bidraget på 185.000 kroner gjør det mulig for Tromsø Røde Kors å anskaffe tre droner. De skal bli grunnpilaren i en topp kvalifisert tjeneste i korpset.

– Når en drone er i luften, gir den raskt verdifull informasjon til mannskapene. For oss er det et ypperlig verktøy i farlige skred hvor det er en risiko å gå inn.

Lite kamera

Ifølge Jørn Olsen har dronen et lite kamera montert på undersiden som filmer alt den møter på sin vei. Dataene vises på en skjerm på bakken. Piloten er avhengig av fri sikt til dronen som er fjernstyrt. Kun sterk vind kan gjøre det vanskelig å manøvrere og i verste fall føre til at dronen ikke kommer «på vingene».

Roger Skettli Nymo, tillitsvalgt i Gjensidigestiftelsen, viser til søknaden fra Tromsø Røde Kors hvor det ble presisert at de ønsket å kombinere ny teknologi med innsats i felten:

– Stiftelsen ser det viktige arbeidet de frivillige utfører i vinterhalvåret og ellers. De har utsatt seg selv for fare når andre skal reddes – eksempelvis personer som er tatt av snøskred. Denne risikoen kan reduseres dramatisk ved bruk av droner.

Mer effektiv

– Dessuten vil denne tjenesten gjøre redningsarbeidet mer effektivt og det vil – ved hjelp av varmesøkende kamera – gå raskere å lokalisere personer i snømassene.

– Derfor konkluderte stiftelsen med at et bidrag treffer godt, sier Roger Skettli Nymo.