Mandag er årets store «bulkedag» og forsikringsselskapene merker en markant økning i registrerte skader akkurat på denne dagen. Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige, forklarer at det historisk sett gjennom de ti siste årene har vært 22. desember som utmerker seg hos forsikringsselskapene. Like bak kommer 21. desember og 23. desember.

– Det kommer litt an på hvilken dag julaften faller på. I år er julaften på en onsdag, så jeg er helt sikker på at mandag og tirsdag vil peke seg ut også i år, sier Voll.

Arne Eikrem (70) har kjørt bil i 53 år. Den klassiske parkeringsbulken har han så langt klart å unngå. Når iTromsø møter Arne, har han vært ute og handlet material. At 21.12 er en av datoene det bulkes mest i fylket, skremmer ikke 70-åringen fra en liten handelstur. Han har nemlig aldri fått en parkeringsbulk, noe han tilskriver både flaks og gode rutiner.

– Nå jeg er på Jekta eller andre varehus, prøver jeg alltid å finne en plass inntil veggen, slik at det bare er en side som er utsatt, sier Eikrem.

Rygger inn

De 53 årene han har vært bilist, har han riktignok hatt noen småuhell, men aldri på parkeringsplassen. Bilen, en Subaru Outback 2007-modell, ser både bulke- og ripefri ut.

– Jeg rygger inn på parkeringen hvis det lar seg gjøre. Det tror jeg er lurt, for bulkingen skjer som regel når man skal ut, sier han.

I løpet av sine 53 år som bilist, regner Eikrem ut at han har hatt 8 ulike biler. I en alder av 70, håper han å kunne fortsette sin gode skadehistrorikk.

– Skulle det skje, så ville jeg nok ha blitt litt forbannet, men det ville ikke ha vært noen stor krise. Det verste er hvis folk bulker bilen, og stikker av etterpå. Det er dårlig gjort, sier han.

Ikke tilfeldig

At dagene før julaften er de dagene i året det bulkes mest, tror han skyldes stress og større trafikk på grunn av julehandelen. Hvem som er verst, har han også sine tanker om.

- Jeg tror ikke det er damer, for de er forsiktige. Jeg tror det må være mannfolk mellom 40 og 60 år, sier han.

På landsbasis er det 850 skader som blir meldt inn til forsikringsselskapene daglig, ifølge informasjonssjef Voll i Gjensidige. Rett før jul, så øker det til en plass mellom 1.200 skader og 1.300 skader.

– Man ser at antall registrerte skader øker med 50 prosent i dagene før jul. Dette gjelder for hele landet og også i Tromsø, sier han.

– Det er vanskelig å anslå konkret hvor mye dette tilsier i kroner, men jeg kan si at det bulkes for flere millioner kroner i Troms rett før julaften, legger han til.

– Interessant

Skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Mollestad, forklarer at de registrerer en økning i kollisjoner på 70 prosent på «bulkedagen» og lille julaften sammenlignet med resten av året.

– «Bulkedagen er interessant. Vi ser også at det er 40 prosent flere uhell på «bulkedagen» sammenlignet med resten av desember. Over halvparten av uhellene skjer i byer, sier Mollestad.

Ifølge DNB skjer en tredjedel av uhellene mellom klokken 12.00 og klokken 17.00 på «bulkedagen».

– Det er vanskelig å si hvorfor det akkurat er denne dagen folk bulker mest, men det handler nok mye om trafikktettheten. Samtidig er det mye trafikk i parkeringshusene og de fleste har et høyt stressnivå. Kjøreforholdene kan også påvirke tallene, sier Mollestad.

– De typiske skadene rett før jul er ryggeskader og påkjørsel bakfra, legger hun til

– Pust med magen

Moll i Gjensidige kommer med samme konklusjoner som Mollestad.

– Pust med magen og planlegg dagen hvis du skal ut å kjøre. Skadene skjer gjerne når man parkerer eller kjører ut fra et parkeringshus- eller plass. Jeg anbefaler alle å rygg inn på parkeringsplassen. Dette gjør at du får større oversikt over hva som skjer foran deg, samtidig blir det enklere å komme seg ut igjen. Det kan også være smart å ikke sikte seg inn mot plassene som er nærmest inngangspartiet til butikken, sier han.

IKKE STRESS: Mandag er den store «bulkedagen» og Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige, oppfordrer bilister til å ta det med ro i julerushet. Foto: Gjensidige
SKADER: De mest vanlige skadene som oppstår i dagene før jul er ryggeskader og påkjørsel bakfra. Riper i lakken er blant annet det som forsikringsselskapene registrerer mye av på «bulkedagen». Foto: Gjensidige