Tidlig lørdag formiddag, siste helga før jul. I stua hjemme hos Ingrid Mellem Mortensen og Michelle Bolton har en fredfull og etterlengtet liten engel tatt plass i varmen. Med lukkede øyne og rolig pust enser hun ikke verken kamera eller folk som er på ferde.

– Når hun sover, merker hun nesten ingenting, sier Michelle, mens Ellie Grace hviler på brystet hennes.

Spent

Det er et drøyt år siden paret tok kontakt med Stork-klinikken i København for første gang. Det ble avtalt å starte prosessen så tidlig som mulig etter nyttår, og 4. februar 2014 hadde de to sin første reise til Danmark.

– Vi var utrolig spente på alt. Både nervøse, og utrolig glade for at det hele var i gang.

De kom med ettermiddagsflyet, og reiste tilbake nesten med det samme de hadde besøkt klinikken.

Men første forsøk gikk ikke helt som planlagt, og nøyaktig én måned senere var Michelle tilbake i København for å prøve på nytt.

– Jeg reiste hjem til Ingrid, og var selvsagt forberedt på at det kunne feile også denne gang. Men en uke senere følte jeg meg annerledes enn jeg hadde gjort på første forsøk, sier Bolton.

Da de to tok en graviditetstest rundt 20. mars, var den positiv. Og unnfangelsen var et faktum.

– Det var en utrolig stor glede. Vi hoppet og danset, så glade var vi, forteller de to nybakte mødrene.

Vil fortelle

Det er ikke første gang et lesbisk par får hjelp til å bli gravide. Og det er heller ikke som en sensasjon Mortensen og Bolton ønsker å dele sin babylykke. Men dersom det finnes noen som fortsatt er usikre på hvordan dette går til, og at det er mulig, ønsker de å dele sin historie.

– Informasjonen er der ute, men den må oppsøkes. Vi har vennepar som har brukt samme klinikk, og selv om det i dag er mulig i Norge, valgte vi å følge deres anbefaling, sier Mortensen.

Adopsjon

Barnet ble båret fram og født av Michelle. Siden hun er engelsk, vil også Ellie Grace nå få engelsk pass.

Siden paret valgte å bruke ukjent donor, har Ingrid fortsatt ikke status som medmor til barnet. Om noen måneder kan de få annullere farskapet, og sette i gang adopsjonsprosessen.

– Det er en del papirarbeid, og mye man må gjøre riktig. Men for hvert år som går blir denne prosessen enklere og enklere.

Inntil videre er hele permisjonsperioden tilskrevet Michelle, som per definisjon er eneforsørger. Men når adopsjonspapirene kommer gjennom, kan Ingrid eventuelt ta det som gjenstår etter mammapermisjonen.

Stor støtte

Paret har vært sammen i ti år, og valget om å bli foreldre føltes riktig som neste steg. Begge har vært aktive spillere for fotballaget Fløya. Selv om de la opp for tre år siden, er de begge delaktige i klubben den dag i dag.

– Vi har vel nærmere 40 velvillige tanter i klubben, så vi skal sørge for å få på plass en barnevaktsorgansiering, ler de to.

Men enn så lenge er det kun den lille familien.

Etter at vannet gikk, tok det 37 timer før Ellie Grace møtte dagens lys 30. november. I én uke var Michelles foreldre på besøk fra London, før hennes bror kom uken etter. Nå venter en rolig julefeiring hjemme i Tromsø sammen med Ingrids familie.

– Det blir Michelle første julefeiring borte fra England. Men vi satser på en reise dit i slutten av januar, slik at Ellie Grace får møte resten av slektningene, sier de to.

familielykke: Etter å ha vært sammen i ti år, ønsket Ingrid Mellem Mortensen (31) og Michelle Bolton (35) å stifte familie sammen. 30. november kom lille Ellie Grace til verden. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen
FREDELIG: Med et nytt familiemedlem, har advent blitt litt annerledes enn tidligere år hjemme hos Ingrid Mellem Mortensen og Michelle Bolton. Men Ellie Grace sover uanfektet på mamma Michelles bryst. Foto: Tom Benjaminsen. Foto: Tom Benjaminsen
PAPIRARBEID: Det er ett år siden de kontaktet Stork-klinikken i Danmark. Nå gjenstår annullering av farskap og adopsjonsprosessen for at både Ingrid Mellem Mortensen og Michelle Bolton er oppført som mødre på papiret. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen