I høst har en ny trend etablert seg på Facebook. Grupper med «overhørt...» legger ut anonyme observasjoner gjort på forskjellige skoler, universiteter, byer, eller annet.

Flere av uttalelsene har grove karakteristikker, og i kommentarfeltene henger gruppens følgere seg på med merking av personer de mener kan passe til de tidvis krenkende beskrivelsene.

– Det åpner seg opp nye arenaer for åpne internett og sosiale mediegrupper hele tiden, som har dette potensialet i å plage hverandre, sier professor i Barn og ungdoms psykiske helse, Willy-Tore Mørch.

– Ikke i offisiell regi

Flere av byens barne-, ungdoms- og videregående skoler har sine egne «Overhørt»-grupper. Deriblant både Kongsbakken, Breivika og Tromsdalen. I tillegg finnes det en egen «Overhørt i Tromsø» som favner hele byen.

Det er ikke bare de aller yngste gruppene som svermer om trenden. Universitetet i Tromsø har sin egne «Overhørt UiT»-gruppe, med godt over 3000 følgere.

Kommunikasjonsdirektør på UiT, Asbjørn Bartnes, er kjent med fenomenet, men var ikke klar over at det fantes på hans egen campus.

– Vi har kjent til at dette finnes, og hørt om det i videregående skole. Men uten å ha sett innholdet kan jeg ikke kommentere den som er på UiT, sier Bartnes.

Han understreker at selv om siden bærer universitetets navn, er den ikke opprettet i offisiell regi.

– Det er dessverre ikke noe som hindrer folk i å bruke vårt navn, sier Bartnes.

Folkeskikk

Universitetet har nettvettregler og prinsipper for hvordan ansatte skal oppføre seg både i sosiale medier og andre medier.

– Jeg kan tenke meg at en side som denne med så mange medlemmer for det meste består av studenter. Dem har vi ikke den samme type kjøreregler for.

– Er det greit for dere at hendelser internt på fakultetene som kan støte utenforstående publiseres åpent på nett?

– Jeg synes det høres ut som vi bør gå inn i dette og se på dette. Dette er en ting vi kanskje må ut og minne både studenter og ansatte om, når det gjelder nettvett, og at normal skikk og bruk også gjelder på sosiale media.

I tillegg til «Overhørt UiT», har universitetsnavnet også fått pryde gruppen «Hook-ups UiT», som følges av over 700. Der deles også anonyme historier som angivelig skal gå for seg blant universitetets festende.

I de hittil publiserte beretningene er det flere pikante skildringer. «(...)Når de 2 guttene du bor med kommer inn på soverommet under akten og spør om firkant, jeg fort svarer nei så kommer de heller på den lure ideen om å binde meg for øynene ha sex med alle uten å vite hvem som er hvem for deretter å gi terningkast så ikke jatt med(...)»

Konsekvenser

Willy-Tore Mørch, professor i barn og ungdoms psykiske helse ved Universitetet i Tromsø. Når det gjelder «overhørt», har heller ikke han har direkte kjennskap til fenomenet.

Men han har vært borti lignende som er problematisk tidligere.

– Dette er de åpne sosiale mediers problem, som vi må slite og stri med hele tiden, sier Mørch.

På den ene siden er det vanskelig å kontrollere, siden de er åpne. I tillegg har de som setter det i verk ifølge Mørch ikke dannelse nok til å forstå konsekvensen av det.

-Folk med et moralsk underskudd iverksetter og opprettholder slike sider.

Når det gjelder barn og ungdom, mener han skole og hjem har et klart ansvar.

– Jeg mener foreldre bør ha mulighet til å gå inn og følge med på ungenes medieaktivitet. Her er jeg og flere uenig med datatilsynet, som mener dette vil være en krenking av ytringsfriheten, sier Mørch.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med rektor ved Kongsbakken videregående skole, Kjell Olav Mentzoni, søndag kveld uten hell.

ADVARER: – Det åpner seg opp nye arenaer for åpne internett og sosiale mediegrupper hele tiden, som har dette potensialet i å plage hverandre, sier professor i Barn og ungdoms psykiske helse, Willy-Tore Mørch. Foto: Tom Benjaminsen
Kommunikasjonsdirektør på UiT, Asbjørn Bartnes