Nå gir forskerne sauebøndene i Lyngen rett, når de hevder at beitene i området er blant de aller beste i landet.

- Det er den næringsrike berggrunnen i Lyngsalpene som gir de frodige fjellsidene den spesielt gode kvaliteten som beite, sier Finn-Arne Haugen, vegetasjonskartlegger og leder for Norsk institutt for skog og landskaps kontor i Tromsø, til nettstedet forskning.no.

Vokser mer

Lyngen kommune har – som en av få kommuner i landet – fått utarbeidet et såkalt vegetasjonskart for hele kommunen. Et slikt kart viser hvilke grupper av planter som vokser på ulike steder, noe som gir en god indikasjon på beitekvaliteten i et område.

Les også: Færre sauer tatt av rovdyr

Kartleggingen av beitene i de bratte lyngsalpene viser seg ifølge forskerne å være så gode som reklamen gir uttrykk for.

- God kvalitet på beitene og jevnt beitetrykk fremmer veksten av gode beiteplanter og bidrar dermed til at dyra vokser mer og får høyere slaktevekt. Derfor er det så viktig at dyra bruker de mest produktive områdene. Skrinn vegetasjon gir dårlige beiter og mye lavere vekst. Det er ikke god økonomi for bonden, påpeker vegetasjonskartlegger Haugen.

Les også: Nam med lam i høst

Følger snøsmeltingen

Han påpeker at høye fjell er spesielt gunstig og at det er mange steder i Troms med svært produktive beiter.

- De høye fjellene gir dyra tilgang til friskt plantemateriale gjennom store deler av sommeren fordi de følger snøsmeltingen oppover i høyden og eter nye planter etter hvert som de gror opp. Unge planter smaker mer og har større næringsinnhold, så det er en viktig faktor for god tilvekst, sier Finn-Arne Haugen til forskning.no.