Tingretten konkluderer med at Krantz må punge ut med over 100.000 kroner – 83.800 kroner pluss renter samt saksomkostninger på 18.910 kroner.

Prosederte sak

Bakgrunnen for tvistemålet var at Ànde Somby prosederte erstatningssaken som Krantz reiste mot staten. Det endte med at tromsøavdokaten fikk tilkjent over 4 millioner kroner i erstatning for urettmessig rettsforfølgelse. Av dette var 100.000 kroner saksomkostninger.

Da Ànde Somby, som i to rettsinstanser hadde arbeidet for Krantz, ba om sin del, ble kravet avvist.

Ba om hjelp

Det var advokat Krantz som ba sin tidligere foreleser på universitetet om hjelp. Somby engasjerte seg i saken og påtok seg oppgaven som ingen andre advokater ville ta.

Somby forlangte ingenting for den innsatsen han la ned i tingretten. Da Krantz valgte å anke dommen, ble Somby på nytt engasjert.

Ikke gratis

Under hovedforhandlingen presiserte sistnevnte at det aldri var snakk om at han – enda en gang – skulle jobbe gratis. Derfor valgte Somby i gå rettens vei da Krantz ikke ville gjøre opp for seg.

Dommer Oddmund Gamst konstaterer at Krantz også engasjerte Tor Arne Simonsen som medhjelper. Problemet var at Simonsen ikke har advokatbevilling – noe som gjorde at Somby, til tross for at han ønsket å trekke seg ut, også måtte prosedere saken i lagmannsretten.

Rimelig krav

Retten kom til at kravet til Ànde Somby er å anse som rimelig.

Dommeren presiserer også at det ikke er grunnlag for – slik advokat Krantz hevdet under hovedforhandlingen – at Somby gjorde en så dårlig jobb at det påførte ham et milliontap. I stedet konkluderer Gamst med at det var opptreden til Krantz – forut for straffeforfølgelsen – som resulterte i at erstatningen ble avkortet med 25 prosent.

Foto: Ronald Johansen