Arktisk Sinfonietta er et ensemble som er oppretta spesielt med tanke på å utøve og fremme samtidsmusikk i de to nordligste fylkene, og med Tromsø som hovedbase. Ensemblet består av profesjonelle musikere tilknytta ulike institusjoner i Tromsø og landsdelen.

Musikerne har idealisme og et brennende engasjement for moderne kunstmusikk som felles utgangspunkt. En ønsker å aktualisere og formidle moderne kunstmusikk til et så bredt spekter av publikum som mulig i Tromsø og de to nordligste fylkene.

Kvalitetsstempel

– For oss er dette kvalitetsstempel nummer 1. Vi kan etter hvert vise til mange produksjoner med høy kvalitet, og dette er ei tildeling som forplikter begge veier. For oss handler det om mer enn bare å bevise at vi er verdige mottakere av støtta. Vi må fortsette å utvikle oss og ved senere korsveier gjøre oss fortjent til opptrapping av ensemblestøtta, sier Sten Ivar Frydenlund, kunstnerisk leder i Arktisk Sinfonietta.

– Vi har hatt spennende planer som vi har måttet legge på is inntil videre fordi vi ikke har hatt økonomi til å gjennomføre dem. Nå åpner det seg nye muligheter, fortsetter han.

Frydenlund satt selv i Bodø Sinfonietta da dette orkesteret, som nå er blitt den ene pilaren i Nordnorsk Symfoniorkester, Fikk ensemblestøtte første gangen.

– Vi kan nå i ettertid se hva dette har betydd, både for ensemblet og musikklivet i Bodø. Jeg håper vi i framtida kan si det samme når det gjelder Arktisk Sinfonietta, sier han.

Eksport

Han mener at spenningen mellom det lokale og det globale er avgjørende i enhver levende musikkultur. Derfor er det også viktig at Arktisk Sinfonietta speiler internasjonale strømninger innen samtidsmusikk.

I det ligger det at Arktisk Sinfonietta ønsker å presentere internasjonal samtidsmusikk i nord, men også at ensemblet tar med seg musikk fra nord ut i verden.

– Vi er invitert til flere festivaler i både inn- og utland, blant anna i Berlin. Det kan gi oss en fin mulighet til å eksponere norsk og nordnorsk musikkultur, sier Sten Ivar Frydenlund.

FRYDENLUND: Arktisk Sinfoniettas kunstneriske leder Sten Ivar Frydenlund er selv trompetist. Her ser vi ham i en konsert med ensemblet. Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland