Hederstittelen går til en som har utmerket seg ved å inspirere og engasjere i løpet av året og kåres av Dagbladet i samarbeid med lesere. Samtlige av de ti nominerte er navn som har vært en viktig del av nyhetsbildet i 2014. Tromsøværing og advokat Stig Nilsen, som kjempet på for Monika-saken, er ett av to Tromsø-navn som har havnet på listen.

– Jeg setter stor pris på det, men det er egentlig varsleren i saken som bør ha vært nominert - uten han hadde ikke dette vært mulig, sier Nilsen.

Etter at saken ble henlagt som selvdrap i 2012, så det mørkt ut med tanke på gjenåpning av saken. Det var helt til en ansatt i politiet i Bergen varslet om uenigheter innad om saken, og kunne tilføre advokaten ny kunnskap om etterforskningen.

Fortjener svar

Arbeidet med Monika-saken, som har pågått de siste tre årene, har vært tidkrevende, men er ennå ikke over.

– Da jeg forsto at jeg kunne bidra til å gjøre en forskjell, ble det viktig for meg å gjøre det. Jeg følte at jeg måtte trå til, og det var ikke så viktig om jeg fikk betalt eller ikke - sannheten måtte frem, sier Nilsen.

Han forteller at det hadde vært en tragedie om saken ikke hadde kommet dit den er i dag.

– Det hadde vært tragisk om den skulle bli stående som selvdrap når den mest sannsynlig ikke var det, og vi var jo ganske sikre på at konklusjonen ikke stemte overens med virkeligheten. I tillegg fortjener klienten min, Kristina, å få ordentlige svar i saken, sier advokaten.

Lang prosess

Nilsen skal videre følge med i etterforskningen, men må se an svarene Kripos og politiet kommer med.

– De er avgjørende for det videre arbeidet. Nå er det også sånn at min klient har et erstatningskrav hun skal få frem, men det er en lang prosess, så foreløpig tar vi det rolig. Aller først er det ferie til over nyttår, avslutter Tromsø-mannen.

Begrunnelsen for nominasjonen lyder som følger:

«Advokat Stig Nilsen jobbet gratis for å komme til bunns i den såkalte Monika-saken. Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i morens hjem for tre år siden. Politiet i Hordaland henla saken som et selvdrap, men nå er etterforskningen gjenopptatt og en mann er siktet for drap på 8-åringen.»