I 1982 plantet Hermod Olsen sine første grantrær i Storvika. Siden da har det blitt flere tusen opp gjennom lia på ytterkanten av Kattfjorden. Nå opplever Olsen å bli terrorisert av frekke og utspekulerte juletretyver.

Gjemte bilen

– År etter år opplever jeg at folk er å hogger trær på eiendommen min, sier Olsen, som ikke er i tvil om at tyvene vet hva de driver med.

– De har parkert bilen inni et lite grustak her borte, så har de gått over elva og sneket seg rundt for å finne de perfekte julegranene. Nå er to kutta ned hvor bare stammen står igjen.

Olsen har fulgt sporene og har en klar mistanke om hvem som står bak, men uten sikre beviser vil han ikke ut med noe navn.

– Jeg må nesten ta dem på fersken først.

Kan ødelegge jula

Nå stiller han spørsmålstegn om man kan sitte rundt et stjålet tre på julekvelden med god samvittighet.

– Håper barna deres ikke får vite at pappa har stjålet juletreet som står i stua, for da blir jula ødelagt for dem. Dere voksne må jo bli uvel og tankefull av å sitte å se på et stjålet juletre, skriver Hermod Olsen i iTromsøs Byrunde.

Og det er ikke bare han som har opplevd å få julegrana kappa ned. Dagfinn og Ann-Elise Hansen fra Tønsnes eier et granfelt nær skytebanen i Tønsvika hvor det i flere år har blitt begått tyveri.

– En venninne av meg hadde observert to personer som var der oppe klokken ni om kvelden for å sikre seg ei gran. Jeg er ikke i tvil om at de visste hva de gjorde ettersom de gikk til aksjon så sent på kvelden. Jeg syns det er umåtelig frekt, sier Ann-Elise Hansen som tror tyvene kom skuffet fra aksjonen.

– Irriterende

– Det er gamle trær som er skakke og skeive. I mørket kan de umulig ha fått med seg noe fint derfra, så vi lo litt for oss selv når vi tenkte på det, sier Hansen.

Hermod Olsen forteller at om man ikke har råd til et juletre, kan man komme til han og spørre om en bedre pris, i stedet for å gå å ha dårlig samvittighet hele jula.

– Det er forferdelig irriterende og dårlig gjort. Det er forferdelig dårlig at folk bare går og tar trær fra andre, uansett eiendom.

KAPPET: Julegranstammen står igjen etter tyvene i Storvika.Foto: Kent-Einar Myreng
HJULSPOR: Inne i et lite grustak hadde tyvene gjemt fluktbilen.Foto: Kent-Einar Myreng