Torsdag i forrige uke vedtok kommunestyret at 70 kommunale barnehageplasser skal avvikles. Allerede fredag hadde de ansatte i Åsgård fått beskjed om at de er først ut.

– Det kom ikke som noen overraskelse. Det har lenge vært klart at denne tomta etter hvert skal brukes til andre formål, og med en overkapasitet på barnehageplasser, så blir det sånn. Vi tar det med fatning, sier fagleder Ellinor Angell.

Den tidligere sykehusbarnehagen ble kommunal i 2007, men har en lang historie, og ville blitt 40 år i 2016. Godt voksen er også flere av de ansatte. I en sektor med stor turnover, har barnehagen et imponerende antall veteraner.

– Fem av 13 ansatte har vært her i mer enn 20 år. Noen helt siden de var nyutdannet. De trives her, og liker veldig godt å jobbe sammen, sier Angell.

Superveteran

Fagmedarbeider May Broks begynte i barnehagen i 1987. Hun har jobbet med barn hele livet, og har sett flere generasjoner vokse opp i området.

– Vi har i hvert fall en mamma som selv gikk her da hun var barn. Jeg håpet jo å bli her til jeg er pensjonist, men det er enda noen år igjen. Det var ikke fritt for at kom en tåre da vi fikk nyheten, sier hun.

Foreløpig går både barn og ansatte en uviss tid i møte, men faglederen forutsetter at Tromsø kommune tar sitt ansvar som arbeidsgiver.

– Jeg sier at vi er litt i samme båt som barna, som får prioritet ved neste opptak. De ansatte har prioritet på ledige stillinger i kommunen. Det trengs fortsatt flinke folk i barnehagene i Tromsø, så det håper vi løser seg til det beste, sier Angell.

Skeptisk

Utdanningsforbundet, som organiserer flere ansatte, vil følge prosessene rundt avviklingen både på Åsgård og andre barnehager nøye.

– Vi tar del i prosessene, og vet at kommunen har gode omstillingsrutiner. Vårt mål er at alle skal få en ny jobb i kommunen, sier hovedtillitsvalgt Ann Mari Milo Lorentzen.

Utdanningsforbundet ønsker en sterk offentlig sektor, og er i utgangspunktet skeptisk til en utvikling der kommunale barnehager legges ned, mens private bygges ut.

– Jeg klarer ikke å se at det skal være penger å spare på det. Dette er ren Høyre-ideologi, ikke sunn kommuneøkonomi, sier hun.

– Skal bli ivaretatt

Andreas E. Willersrud (H), politisk rådgiver for byråd for utdanning, bedyrer at de ansatte skal bli ivaretatt.

– De ansatte vil bli behandlet etter det kommunale systemet for overtallighet. De vil få tilbud om jobb i andre barnehager der man vil ha behov for dem og de vil bli ivaretatt etter retningslinjene.

Han sier det ikke er usannsynlig at de ansatte får jobb.

– Det er mangel på utdannede barnehagelærere både i Tromsø og resten av landet. Det er ikke usannsynlig at en del vil få jobb.

Årsaken til avviklingen, er at det er for mange barnehageplasser.

– Grunnen til at vi gjør dette er at vi har fått for stor barnehagekapasitet i forhold til behovet. Til nå har vi hatt veldig mange tomme barnehageplasser, noe som koster kommunen 40 millioner i året. Vi styrer nå ned, så vi heller kan prioritere å gi tjenester til kommunens brukere, i stedet for å bruke pengene på tomme barnehageplasser.

Det er ifølge Willersrud lenge vært planlagt at Åsgård barnehage skal fases ut.

– De plassene som legges ned er de som uansett har ligget an til å bli faset ut, som barnehager med slitne bygninger og leide tomter. Det har lenge ligget i kortene at Åsgård barnehage skal fases ut, og også Strimmelen barnehage.

Barna skal også bli ivaretatt nå når barnehagen skal avvikles.

– Det har jo blitt åpnet to splitter nye barnehager de to siste årene. Alle som har rett på barnehageplass vil få barnehageplass, avslutter Willersrud.

Andreas E. Willersrud (H), politisk rådgiver for byråd for utdanning, bedyrer at de ansatte skal bli ivaretatt. Foto: Tor Farstad