Det kan kirkeverge Kristin Stang Meløe i Tromsø kirkelige fellesråd fortelle.

– Nå i julehøytiden kommer det ekstra mange til gravlundene, og det i seg selv er bra. For mange blir imidlertid muligheten for stillhet, ro og ettertanke ødelagt av at det kjøres alt for mange biler inn på gravlunden - gravlysene blir nesten utkonkurrert av billyktene, sier Stang Meløe.

Hun har erfart at gravlunder benyttes som parkeringsplasser og henteplasser, særlig forbindelse med bruk av Bak-Olsen skitrekk og andre friluftsområder. Hun forteller at det er de sentrumsnære lundene som spesielt utsettes for unødvendig trafikk.

– Som en rundkjøring

Det er heller ikke alle som respekterer at det er forbud mot gjennomkjøring.

– Er man dårlig til beins, så skal man selvsagt få lov til å bruke bilen så langt frem til det aktuelle gravstedet som mulig, men når det ser ut som rundkjøringen til Kvaløysletta, så er det ikke greit, sier Stang Meløe, som tror det i stor grad er ubetenksomhet som ligger bak parkeringene.

Ifølge kirkevergen er det mange som er opptatt av gravlunden som et vakkert og stemningsfullt sted, og mange følelser er knyttet til besøkene der. Det gjør det ekstra frustrerende at røde baklys og motorer som går på tomgang preger det som skal være en verdig minnestund.

– Besøk gjerne gravlundene - det er kjempehyggelig, og er du dårlig til beins er det selvsagt greit at du benytter deg av bil, men alle andre håper vi setter bilen for eksempel ved Sommerlyst og går det lille stykket ned til gravlunden, lyder oppfordringen fra Stang Meløe.

Planlegging hjelper

Det kan prosjektleder for Tromsømarkaprosjektet, Henrik Romsaas si seg enig i.

– Det har blitt en ukultur i Tromsø at det kjøres inn på gravlunden. Som Kristin sier, noen har gode grunner til å ta bilen, men når det er utmerket gangføre som gjør det, da må man tenke seg om. Vi ønsker jo at dette skal være stille, fine byrom, sier Romsaas, som synes det er synd at ikke alle gravlundene er det.

Han mener julerushet ikke er noen unnskyldning til å ta bilen.

– Om man planlegger godt nok, kan det bli en fin tur, og så får man seg litt fysisk aktivitet i tillegg, avslutter Romsaas.