Da småbarnsfar, Dag-André Strand møtte opp for å hente sønnen Johannes (2), fikk han seg en ubehagelig overraskelse. Et oppslag på døren med de kliniske ordene: «Vedtak om nedleggelse av Strimmelen barnehage».

– Det er rett og slett dritkjedelig å få den beskjeden rett før jul, sier Dag-André Strand til nedleggelsen som ble vedtatt i kommunestyre forrige torsdag. I tillegg skal Åsgård barnehage fases ut i løpet av neste år.

Les også: Barnehage legges ned etter 40 års drift

På plakaten meldes det om at Strimmelen barnehage legges ned 1.8.2015.

Frykter tomme ord

Videre i oppslaget står det at det må søkes om ny barnehageplass innen 1. februar 2015 og at alle som har barn ved Strimmelen barnehage vil bli prioritert ved opptak i 2015.

Dag-André og samboer Ulrikke Bangsund fortviler nå over nedleggelsen og frykter at løftet bare er tomme ord.

– Det har jeg bare ikke troen på. Vi kan ikke bare få stille foran andre som har stått i kø. I verste fall blir vi plassert langt bort hvor det blir veldig vanskelig med tanke på logistikk for henting og bringing, sier Strand, som er bosatt en knapp kilometer fra Strimmelen barnehage i sentrum.

Les også: Sa nei til millionkrav

Stabilt miljø

Nå frykter samboerne at kompetansen blant de ansatte ikke vil være like god hos deres neste barnehage.

– Strimmelen var vårt førstevalg da vi fikk tildelt plass. Vi hadde gjort grundig sjekk på forholdene der. Det var den barnehagen med minst sykefravær og minst utskiftinger. Det var viktig for oss at ungene der får et stabilt miljø, men det frykter jeg at vi ikke får oppleve på neste plass, sier Strand som de siste dagene har sett rundt på nettet etter hvilke barnehager som kan være ideell for Johannes.

Les også: Fjerner 115 barnehageplasser

– Det er under halvannen måned før søknaden må være inne. Vi har bare tiden og veien. Dette har helt klart satt en bremse på julefeiringen her i huset når vi må styre med dette i tillegg. Det er ikke akkurat noe å glede seg over, sier Strand.

Forsikrer

Politisk rådgiver for utdanning, Andreas Willesrud (Høyre), forsikrer at barna som rammes av nedleggelsene vil prioriteres ved opptaket neste år.

— Det er en selvfølge at de skal få barnehageplass. Det er ikke sånn at det er lange køer i Tromsø. Grunnen til at vi legger ned to barnehager er nettopp at vi har en overkapasitet ved barnehagene i kommunen, noe som gjør at mange plasser har stått ledig, forklarer han.

Hva gjelder logistikk, sier rådgiveren at den politiske ledelsen i Tromsø har forståelse for at foreldre er engstelige, men han understreker at det ikke vil være aktuelt for kommunen å plassere barn som bor i sentrum i en barnehage i Tromsdalen.

– Bare et steinkast unna Strimmelen åpnet nylig Læringsverkstedet barnehage, som er en stor og splitter ny barnehage, påpeker han.

Det skal heller ikke stå på kompetansen, ifølge Willesrud.

– Kompetansen er veldig god her. Vi er så heldige at vi har lærerutdanning i Tromsø, noe som gjør det mulig å rekruttere lokalt, slår han fast.