Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i fjor var 6.482 personer som gikk i kirken på julaften i Tromsø kommune. Antallet er en nedgang på 301 personer, noe som betyr en reduksjon på hele 4,4 prosent sammenlignet med året før. Det var 25 gudstjenester i kirkene i Tromsø i fjor, én mer enn året før. I hele Norge har det vært en økning på knapt én prosent i antall besøkende det siste året. Antall gudstjenester økte også med rundt én prosent i Norge i fjor, og kom dermed opp i 2.254 i tallet.

Terror snudde trenden

Det totale besøkstallet i Norge har vært stabile i 2012 og 2013. Forsker Ida Marie Høeg hos Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO) forteller at det ikke fantes statistikk på dette området før midten av 2000-tallet, og at det derfor ikke kan sies noe særlig om besøkstallet før den tid.

– Det vi kan si er at det i Norge har vært en generell nedgang i antall besøkende på julaftengudstjenesten i årene etter 2005. I perioden fra da og fram til 2010 var denne negative trenden tydelig, sier hun.

– Terroren i 2011 sørget for et brudd i denne utviklingen, og vi kunne igjen se en økning i besøkstallet, både reelt og i snitt per gudstjeneste, forteller Høeg.

Siste fem år

Brutt ned på kommunenivå kan det naturlig nok være store forskjeller fra sted til sted. Vi i Tromsø har søkt i statistikkbanken og funnet besøkstall for hvert av de fem siste årene. Disse tallene viser mye av den samme tendensen som i resten av landet, bortsett fra at det har vært en svakere utvikling det aller siste året her i Tromsø. Besøkstallet varierer fra 7.431 på topp i 2011, og ned til fjoråret med 6.482 gjester.

– Solid forankring

Det er liten tvil om at julaftengudstjenestene står sterkt i den norske folkesjelen. Av alle besøkende i kirken i Tromsø i fjor, så kom hele 10,7 prosent av dem på julaften.

– Antall besøkende på julaften i Norge er noe mindre nå enn det var på midten av 2000-tallet. Men det har kommet til mye nytt i kirken de senere år, og man er spent på hvordan dette vil slå ut på besøkstallet i julen. Blant annet har det vært en stor økning i konsertvirksomhet i kirkene over store deler av landet, sier Høeg.

– Hva tror du om utviklingen de kommende årene?

-Jeg regner med at julaftengudstjenestene vil holde god stand i årene fremover. Tradisjonen er solid forankret i det norske folk, og i norsk kultur. Det er en svært bred deltakelse på disse gudstjenestene, sier hun.

Totalt i 2013

Høeg påpeker også det faktum at det har skjedd mye på arrangørbiten den senere tid.

– Det trekkes inn lokale elementer som for eksempel skolekorps og kor som spiller i kirken. Tilbakemeldingene på disse tiltakene er så positive at det er ingenting som tyder på at den folkelige oppslutningen vil avta, poengterer hun.

I løpet av hele fjoråret var det totalt 60.838 besøkende i gudstjeneste som ble gjennomført i kirkene i Tromsø. Dette er 672 flere enn året før. Det var totalt 606 gudstjenester i Tromsø i hele fjor, noe som gir et snitt på drøyt 100 besøkende per arrangement.

– Sterk tradisjon

Sokneprest Kjell Yngve Riises inntrykk er at kirkebesøk på julaften er en viktig del av folks tradisjoner.

– Jeg har ikke noen tall fra kirkebesøk på julaften, men mitt inntrykk er at kirka står sterkt i folks tradisjoner på julaften, sier Kjell Yngve Riise, sokneprest i Domkirken menighet.

At 10,7 prosent av alle kirkebesøk i Tromsø i fjor var på julaften, synes han er et høyt tall.

– Det sier noe om hvor sterkt tradisjonen står, og hvor viktig det er med kirkebesøk i jula for noen, sier Riise.

Konserter

Også soknepresten merker at konserter gir godt besøk i kirka.

– Det har vært en rekke konserter i Domkirka, både med vårt kor og en lang rekke andre. Mange av disse konsertene har vært veldig godt besøkt, sier Riise.

Han tror at konserter i kirka betyr mye.

– Det er en annen måte å oppleve kirka på, og det er noe jeg tror gir mersmak. Det er et spesielt rom å være i og oppleve musikken. Det tror jeg mange gleder seg over, sier Kjell Yngve Riise.

Tid for ettertanke

Flest folk besøker kirka på julaften. At det har noe å si på julestemninga, er Riise enig i.

– Det er også med på å gi mening og mulighet for refleksjon og ettertanke. Vi har alle vår egen tro og egne tanker, men juleevangeliet er faktisk en viktig del for mange av oss i julefeiringa. Gudstjenesten er et uttrykk for det, sier Riise.

Gudstjenesten på julaften har et annet preg, sier soknepresten. Men ønsker man mer tid for å reflektere, anbefaler han å dra i kirka også 1. juledag. Det er en dag hvor det ikke er en like sterk tradisjon å gå i kirken.

– Men vi i kirka står klare for å ta imot folk, sier Riise.

NEDGANG: Tall viser at færre drar i kirka på julaften. Men sammenlignet med andre dager i året, er det den mest populære dagen å dra i kirka. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen