Det kommer fram i en søknad leder Karstein Jenssen i Ishavsbyen Dykkerklubb har sendt til fylkeskommunen. Samtidig gjør Jenssen det klart overfor iTromsø at han vil protestere mot den midlertidige fredningen som Riksantikvaren har iverksatt.

Lang tradisjon

– Vi har klart å spore nyttårsdykkene tilbake til 1974. Derfor snakker vi om en lang tradisjon som vi ønsker skal fortsette.

Karstein Jenssen søker en permanent løsning for å unngå det årlige byråkratiet. Han mener at det skal være unødvendig å måtte søke hver gang medlemmene ønsker å dykke ned til restene av «Tirpitz».

Kjenner rutinene

– Våre dykkere kjenner rutinene og er ikke på vrakplyndring. Derimot ønsker vi å oppleve det store mangfoldet av sjødyr som har tilholdssted blant vrakdelene som består av flere, store hauger med metallskrot og ledninger som ligger i mudderet.

Dykkerlederen varsler også ta et oppgjør med myndighetenes forslag til å frede blant annet «Tirpitz».

Kjenner ikke

– Når jeg leser fredningsforslaget fra Riksantikvaren, kan det virke som om etaten tror at det ligger et skipsvrak ved Håkøya. Det er – som kjent – langt fra tilfelle.

– Videre benyttes betegnelser som «krigsgrav» og «likplyndring» – noe som heller ikke er gjeldende for «Tirpitz». I stedet snakker vi om etterlatenskaper – en krigshistorisk plass, presiserer Jenssen.

Inkonsekvent

Han mener også at Riksantikvaren er inkonsekvent når «Tirpitz» og «Blücher» fredes, mens man opphever alle restriksjoner rundt «Eidsvoll» og «Norge» som sank i Narvik. «Eidsvoll» ble som kjent også hugget opp etter krigen og fremstår på lik linje med «Tipitz» som en haug med skrot. Det er også et paradoks at den største katastrofen under krigen, «Riegel» med over 2500 omkomne, ikke er foreslått fredet av vernemyndighetene.

Ærbødig fremtreden

– Våre nyttårsdykk foregår i ordnede former på en dybde ned mot 20 meter. Derfor er det heller ingen usikkerhetsfaktorer å snakke om.

– Videre vil jeg påpeke at alle kan oppsøke gravplasser ved å vise en ærbødig fremtreden. Det gjør våre medlemmer i dette tilfellet. Vi har aldri hatt noe å sette fingeren på, understreker Karstein Jenssen.

Karstein Jenssen søker nå fylkeskommunen om en permanent løsning for å gjennomføre de årlige nyttårsdykkene. Han vil også protestere mot fredningen av «Tirpitz». Foto: Privat