21.20 var det etter planen tenkt at Norwegians fly til Gatwick Airport skulle takse ut på rullebanen på Langnes lufthavn.

Så ble det imidlertid ikke, forteller iTromsøs reporter Carina Hansen – som selv var på tur til den engelske hovedstaden.

– Det var fullt av engelske turister som nektet å forlate rullebanen. De sto ute på tarmacen og kikket opp mot himmelen og så på nordlyset, forteller hun på telefon.

At engelske turister – og for så vidt også besøkende fra andre land – nekter å gå om bord i flyene er slettes ikke uvanlig, forteller driftssjef Svein-Idar Henriksen.

Skjer hele tiden

– Det skjer flerfoldige ganger hver vinter og vi prøver å ha overbærenhet med passasjerene – og er ikke for raske med å jage dem opp flytrappa, sier han.

Derfor er ikke Avinor så strenge på avreisetidspunkt for de dedikerte nordlys-flyene.

– Det er mer et spørsmål for Norwegian, fra vår side så er det ikke et problem. Vi tar det veldig med ro når det gjelder nordlysturistene, sier Henriksen.

På Norwegian sier informasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson at det selvfølgelig ikke er ønskelig med store forsinkelser, men at det som skjer i Tromsø ikke er noe å ta på vei over.

Henter inn forsinkelsene

– Forsinkelser på 15–20 minutter klarer vi å hente inn i lufta. Strengt tatt så er alt innenfor 15 minutter ikke å regne som forsinkelser i det hele tatt, sier hun.

Isteden ønsker hun å se det positive i saken.

– Det er jo kjempemorsomt at engelskmennene trives i Tromsø og at de ønsker å bruke vårt fly dit – istedenfor at det kun er tromsøværinger som drar den andre veien, sier hun.

Hun har ikke statistikk over hvorvidt de nordlyskåte engelskmennene forårsaker økonomiske nedturer for Norwegian, men tror det ikke.

Driftssjef Svein-Ivar Henriksen sier at han skjønner at Mr. og Mrs. Smith ikke ønsker å forlate Ishavsbyen.

– Det skjer flerfoldige ganger hver vinter – og det er veldig forståelig. Om man har reist hit, brukt flere tusen pund – og får se et slikt nordlys som vi har i kveld – da ville du og jeg gjort nøyaktig det samme, sier han.

FORLOKKENDE: Nordlyset over Tromsø lokker flere hundre briter til Ishavsbyen hver uke. Foto: Tom BenjaminsenTom Benjaminsen / iTromso
FORSINKELSER: Flere ganger i måneden vinterstid blir flyene fra Tromsø til London forsinket på grunn av at passasjerene ikke vil gå om bord. – Når de oppdager nordlyset er det ikke sjanse til å få dem om bord, sier driftssjef i Avinor Troms, Svein-Idar Henriksen. Foto: Ronald Johansen