– Vi fraktet 117.994 passasjerer med Fjellheisen i fjor. Det er 20 prosents økning sammenlignet med forrige rekord, som var i 1993 da vi hadde 95.000 passasjerer, sier daglig leder Tom Schreuder i Skips AS Nordfisk, som eier Fjellheisen og Fjellstua.

All time high

Mens sommeren har vært den beste sesongen for Fjellheisen, fordeler trafikken seg nå jevnt ut over hele året. Vintermånedene før og etter jul har hatt en spesielt kraftig økning i året som gikk. Februar med sine 11.000 passasjerer ble den tredje beste måneden i fjor.

– Vi har levd av sommeren i alle år, med stabil høy trafikk i juni og juli. For månedene januar, februar, mars og oktober, november, desember har vi all time high i 2014. Det viser at nordlysturismen er inne i en vanvittig vekst. Vi har hatt en dobling i passasjertrafikken disse månedene, sier Schreuder.

Får drahjelp

Det er spesielt turister fra Asia, fra land som Sør-Korea, Japan og Kina, som bidrar til den skyhøye trafikkveksten. Fjellheisen merker at det er turister med solide pengebøker som kommer.

– Det er kapitalsterke folk som velger å kose seg der de er. På Fjellstua serverer vi både kortreist mat og drikke til turistene.

Schreuder mener innsatsen til Visit Tromsø har hatt stor betydning for at de får flere passasjerer, med blant annet journalister og TV-team fra England, Tyskland og Japan.

– Visit Tromsø har vært fantastiske med å legge til rette for tilreisende journalister som har laget reportasjer fra Tromsø. Det har blant annet har gitt oss veldig god omtale i japanske medier.

Gjennom hele mørketida har heisen gått mellom klokken 10 om formiddagen og 22 om kvelden, et tilbud mellom 300 og 400 benytter seg av daglig.

– Trafikkveksten fortsetter i januar, og vi ligger mye høyere enn tidligere, sier Tom Schreuder.

Neste beste besøk

En annen stor turistattraksjon, Polaria, hadde et besøk på rundt 122.000 i 2014. Det er en økning på 2.500 fra 2013, også det som et resultat av flere vinterturister.

– Det er det nest beste besøket noensinne. Oppgangen sammenlignet med 2013 skjer særlig på vinteren, men også vårmånedene april-juni er bedre enn året før. Under varmen i juli har vi derimot en markant tilbakegang. Sol og varme er ikke noen god kombinasjon for innendørsattraksjoner som Polaria, sier daglig leder Geir P. Stokke.

Polaria-rekorden ble satt i 2012 med 125.000 besøkende.

GODT BESØK: Daglig leder Geir P. Stokke ved Polaria hadde 122.00 besøkende i 2014. Foto: Bente Simonsen Foto: Bente Simonsen