Ifølge Anna Amdal Fyhn, byråd for utdanning, har nemlig kommunens skoler samlet sett kapasitet til å ta inn nye barneskoleelever hvis befolkningsveksten lever opp til prognosene.

Utfordringer

– Likevel er det visse utfordringer innenfor enkelte skolekretser da det innenfor kommunen er visse skjevfordelinger, sier Fyhn til iTromsø.

Dette innebærer at mens barneskoler som Fagereng, Workinnmarka, Hamna, Stakkevollan og tildels Mortensnes  har god plass til nye elever, sliter Bjerkaker, Gyllenborg, Borgtun, Solneset og Prestvannet med areal- og kapasitetsproblemer.

– Vi mener det er viktig å få utnyttet de ledige elevplasser vi faktisk har, derfor sender vi nå ut et høringsforslag med noen løsningsforslag som vi har sett på, sier Fyhn.

Nærskoleprinsippet

Et av forslagene er å endre enkelte skolekretsgrenser slik at førsteklassinger som opprinnelig sogner til Bjerkaker nå kan bli gående på Fagereng, Gyllenborg-elever kan bli gående på Fagereng eller Prestvannet, Prestvann-elever kan bli flyttet til Workinnmarka, Borgtun-elever flyttes til Stakkevollan og elever ved Solneset kan flyttes til Hamna skole.

– Vi mener selvfølgelig at nærskoleprinsippet er viktig, men når skolene er fulle så må det omreguleringer til, sier Fyhn.

I Høringsforslaget ser byrådet for seg at eventuelle omreguleringer blir gjeldende for elever som starter på skolen høsten 2015, og da kun etter godkjenning fra fylkesmannen.

– Selv om det ikke blir de store inngrepene, innser vi at det kan bli store utfordringer for enkeltpersoner, medgir Fyhn.

Konstruktive forslag

I tillegg til endrede skolekretser foreslår kommunen også en ny fordeling av elevgrupper. Dette innebærer at samiskklassene på Prestvannet skole og innføringsklassen for fremmedspråklige på Borgtun kan vurderes flyttet i sin helhet til andre skoler.

– Jeg føler vi har hatt en god gjennomgang og skaffet oss god oversikt over situasjonen. Nå skal det bli interessant å se på innspillene som kommer inn. Vi har pekt på noen løsninger, men er selvfølgelig åpne for konstruktive forslag, avslutter Fyhn.

Høringsfristen er 20. januar. Kommunestyret vedtok allerede våren 2014 en ny skolestruktur for Kvaløysletta,  Kaldfjord og Ersfjordbotn. Det skal også utarbeides et eget høringsforslag for distriktsskolene og fastlandet.