Fra 1. oktober 2014 fikk Tromsø Parkering ansvaret for politivedtektene om at gårdseiere i sentrum selv må strø, rydde og sikre fortau for snø og is som kan være farlig for folk.

Om man ikke oppfyller disse kravene kan det bety bøter på alt fra 500-5.000 kroner.

– I praksis så kom vi ikke i gang med å kontrollere glatte fortau og sikring av fortau før etter at budsjettet i Tromsø ble vedtatt i desember. Men nå er vi i alle fall i gang, sier direktør Tore Harry Paulsen i Tromsø parkering.

Paulsen sier at de baserer denne delen av virksomheten på stikkprøver. Det blir ikke kontroller hver dag. Og skal vi tro Paulsen så kommer ikke Tromsø parkering til å strø om seg med gebyrer for glatte fortau.

– Nei, det ser jeg ikke for meg. Vi kommer ikke til springe rundt med gebyrheftet i sentrum. Dette tror jeg vi skal få gjort på en smidig og fornuftig måte, sier Paulsen.

På SMS

Han sier at Tromsø parkering holder tett kontakt med gårdeierne i sentrum.

– Hvis vi ser noe som må gjøres når vi er ute på våre kontroller, så sender vi varsler på SMS eller e-post til gårdeierne. Så gjør vi en kontroll i ettertid for å se om oppfordringen er fulgt, sier Paulsen.

Skulle ikke gårdeierne ha strødd fortauet eller ryddet taket for snø for å unngå takras, så blir det pålegg fra Tromsø parkering.

– Da har de en frist på å følge de påleggene. De påleggene regner jeg med at alle kommer til å følge. Jeg regner faktisk med at ting blir gjort allerede ved første varsling, sier Paulsen.

Først når gårdeiere ikke har fulgt påleggene innen fristen, er det aktuelt å ilegge gebyr.

Dyrt å slurve

På Tromsø Parkering sine nettsider sies det også at om det forekommer gjentatte eller alvorlige overtredelser, kan gebyret forhøyes med 50 prosent. Det betyr at du i verste fall må ut med 7.500 kroner.

Det er underselskapet Tromsø offentlige parkering AS (TOPAS) som skal håndheve en del av bestemmelsene i disse vedtektene. Kontrollene blir også gjort av betjenter i Bypatruljen.