Da iTromsø på onsdag skrev om byrådets forslag til nye skolegrenser viste det seg vanskelig å få reaksjoner fra opposisjonspartiene da ingen av kommunestyrerepresentantene vi snakket med hadde fått tilgang på høringsdokumentet.

– Høringen er heller ikke publisert på kommunens nettsider slik at foreldre og andre berørte lett kan skaffe seg informasjon om saken. Det er uheldig, sier Ingrid M. Kielland, kommunestyrerepresentant for Sosialistisk venstreparti.

Kort svarfrist

Kielland måtte selv ta kontakt med byrådens rådgiver for å få tilsendt dokumentet.

– Det er jo greit når man kjenner systemet, men det er det jo ikke alle som gjør, fortsetter hun.

I tillegg reagerer Kielland på den korte svarfristen som går ut 20. januar.

– Når man legger opp til at endringen skal gjelde allerede for skolestarten 2015, betyr det at det er mange barn og foreldre får kort tid til å omstille seg. Skolene er flinke til å samarbeide med barnehagene om overføringen av barna, og denne prosessen har for mange skolers vedkommende allerede begynt, sier Kielland.

Hun mener byrådet burde gjøre endringene gjeldende for skolestart 2016 for å gi de berørte tid til å forberede seg på de endringene som kommer.

Ikke utarbeidet

Kielland frykter for at den nye ordningen kan føre til at man blir nødt til å splitte søskengrupper.

– Det vil være uheldig både av hensyn til barnas sosiale trygghet og upraktisk for foreldrene som skal følge opp ungene på blant annet foreldremøter og åpne dager, sier Kielland.

– Byrådets slagord om «fritt skolevalg» vil da bli det motsatte for noen familier, fortsetter hun.

Også Elin Jørgensen i Rødt reagerer på høringsrunden.

– Det virker som om høringsdokumentet ikke er godt nok utarbeidet. Der de skriver at samiskklassene på Prestvannet kanskje må flyttes, står det ingenting om hvor de skal flyttes til. Da har de som skal uttale seg ikke forutsetninger for å gi et skikkelig svar, sier Jørgensen.

Både Jørgensen og Kielland stiller spørsmål ved hvorvidt det er denne strukturendringen som medfører den varslede innsparingen på fem millioner kroner.

– Det nevnes i så fall ikke i det hele tatt, påpeker Jørgensen

Ingrid M. Kielland, kommunestyrerepresentant for Sosialistisk venstreparti, reagerer på flere ting ved høringen. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen