Kontrakten er en utvidelse og forlengelse av en tidligere avtale verdt 200 millioner kroner, om levering av bakkestasjonstjenester til Copernicus-programmet. Kongsberg Satellite Services (KSAT) er hovedleverandør av slike tjenester til det EU-ledede programmet for klima og miljøovervåking.

Seks satellitter

– Dette viser at KSAT har gitt ESA de tjenestene og den kvaliteten de ønsker, og betyr at vi fortsatt kan være en bedrift i vekst og kan beholde de dyktige ingeniørene vi har, sier prosjektleder Espen Sagen og økonomisjef Alf Eirik Røkenes i KSAT.

Kontrakten forsterker KSATs posisjon som verdens ledende leverandør av tjenester for mottak av data og kontroll av satellitter i polare baner. Med den nye kontrakten blir de nå ansvarlige for å lese ned data fra i alt seks satellitter som skal skytes opp i løpet av de tre neste årene. Den første, Sentinel-1A, ble skutt opp i april i fjor.

– Dette er Europas viktigste satellittprogram, som inngår i et samarbeidsprosjekt finansiert av EU.

– Svært gledelig

Satellittene skal levere data innen marine miljø (skipstrafikk, oljesøl, vannkvalitet, værvarsling og miljø i polare områder), landmiljø (jordbruk, matsikkerhet, ferskvannstilgang, skogovervåking, jordkvalitet og naturvern), atmosfæriske tjenester (luftkvalitet, forurensning, UV-stråling), og kriser (flom, skogbrann, jordskjelv og flyktningleir).

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen mener kontrakten er en fjær i hatten til tromsømiljøet.

– Det er ikke hver dag bedrifter i Tromsø inngår så store kontrakter. Det er svært gledelig for oss at den gikk i boks, sier Hilmarsen.

Store muligheter

Han mener kontrakten også gir ringvirkninger for andre bedrifter som driver med tilgrensende oppgaver, som Norut og Spacetec.

– Dataene vil gjøre det mulig å utvikle nye tjenester og høyteknologi-arbeidsplasser. Dette gir uten tvil muligheter, med utvikling av «grønne» arbeidsplasser.

KSAT har 100 ansatte i Tromsø, i tillegg til 25 på Svalbard, fire i Oslo og tre i Stockholm. De har 70 antenner spredt over store deler av verden. Selskapet er eid av Kongsberg Gruppen og Nærings- og handelsdepartementet med 50 prosent hver gjennom selskapet Space Norway.

ANTENNE: Dataene fra Sentinel-1A tas ned av slike antenner som står på Svalbard. Foto: KSAT