Det viser den ferske Ungdata-undersøkelsen hvor samtlige av kommunens ungdomsskoleelever er blitt spurt om en rekke forhold knyttet til deres psykiske helse.

– Svarene viser at vi generelt i Tromsø har en veltilpasset ungdomsgruppe. I sum skiller ikke svarene fra tromsøungdommene seg fra tilsvarende undersøkelser i landet for øvrig. Men vi ser likevel klart at vi har noen spesielle utfordringer i Kroken-Lunheim-området. Det går igjen som en rød tråd i undersøkelsen, og er noe vi må tørre å diskutere – ellers kommer vi jo ingen vei, sier byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn.

Les også debattinnlegget: "En tilfeldig elevs tanker rundt skole" samt oppfølgingen Ga elevene en stemme

Kommunaldirektør Kari Henriksen påpeker at ungdommenes svar samsvarer med den generelle levevilkårsundersøkelsen fra 2012, der Fastlandet Nord kom relativt dårlig ut.

Skal styrkes

– Vi må nå legge resultatene til grunn for all tverrfaglig samfunnsplanlegging fremover. I tillegg må vi legge forholdene til rette for helsesøstertjenesten og psykologtjenesten vår, sier Fyhn.

Les også: Tromsø best og verst på helsesøstre

Kommunen har i kjølvannet av undersøkelsen mottatt 100.000 kroner i tilskudd fra Kompetansesenter rus, som skal brukes på diverse tiltak og forebyggende arbeid. Byråd Fyhn viser dessuten til at skolehelsetjenesten er styrket med 4,5 helsesøsterstillinger og at det er vedtatt en sammenslåing av helsesøsterkontorene i Tromsdalen og Kroken, en tjeneste som vil bli lokalisert i Kroken.

Ikke overrasket

– I Ungdomsrådet er vi veldig fornøyd med styrkingen av helsesøstertilbudet. Dette er noe ungdommene har ønsket lenge, påpeker rådets leder, Brynjar Andersen Saus.

Les også: Vedtok plan for psykisk helse

Han er ikke veldig overrasket over resultatene i undersøkelsen, men hadde likevel ikke trodd at forskjellene mellom skolene skulle vise seg å være så markante.

– Samtidig er det godt å se at ungdommene i Kroken selv har tatt tak i situasjonen. Blant annet har de tatt initiativ til å få bruke Krokenhallen på kveldstid, påpeker ungdomsrådslederen.

Jentene utsatt

Generelt er det ifølge Ungdata-undersøkelsen først og fremst jentene som opplever ulike psykiske helseplager. Flere sliter med typiske symptomer på stress.

– Denne undersøkelsen er et godt verktøy for skoleledelsen på den enkelte ungdomsskole. Den gir også et godt diskusjonsgrunnlag i samtaler med foreldrene, påpeker kommunaldirektør Kari Henriksen.

Du finner hele Ungdata-undersøkelsen her og her (ekstern lenke til pdf-dokument)

- Har utfordringer

Konstituert rektor ved kroken skole, Ruth Solberg, sier resultatene av undersøkelsen viser at Kroken har utfordringer.

– Problemer med psykisk helse er et økende problem på landsbasis, og vi ser at vi, som andre skoler, har utfordringer. Vi har mye positiv ungdom på skolen vår, men merker også at det er noen som har behov for voksne å snakke med, sier hun.

Les debattinlegget: "Hvorfor går du ikke på skolen?"

Solberg sier det er vanskelig å sette fingren på hvor problemet ligger, men at det neppe kan knyttes kun til skolehverdagen.

– I levekårsundersøkelsen som ble gjennomført for en tid tilbake, kom Kroken dårligere ut enn mange andre bydeler. Dette henger nok sammen, for selv om denne undersøkelsen ble gjennomført på skolen, er det ikke bare skolehverdagen den handler om, sier hun.

Jobbe bredere

Hun mener alle som jobber med ungdom bør ta resultatet av undersøkelsen på alvor, og ønsker eventuelle tiltak velkommen.

– Det å styrke helsesøstertjenesten og få en sosiallærerfunksjon kan være gode tiltak, men vi må nok jobbe bredere med ungdomsmiljøet på lang sikt skal det ha effekt, sier Solberg.

Dette svarer ungdommene:

Utvalgte lokale forskjeller på sentrale tema.Tall i prosentKrokenTromstunGrønnåsenSommerlystLangnesKvaløyslettaDistrikt/Storelva
Forventinger til framtida:«Tror du at du vil komme til å få et godt og lykkelig liv?»72686973757564
Selvbilde: «Jeg liker ikke den måten jeg lever livet mitt på»38302426312638
Depressivt stemningsleie og ensomhet: «Den siste uka følt at alt er et slit?»44293629343529
Selvskading: «Har du noen gang forsøkt å skade deg selv»32212320172434
Kroppsbilde: «Jeg er ikke fornøyd med utseendet mitt»43333833293850
Jevnaldrende status: «Hva er det som gir status i vennemiljøet?»
- Å være god på skolen:48404253485040
- Å drikke seg full:26141319121414