For alle som elsker god nordnorsk mat er januar og februar spesielle. Da er nemlig skreien her – den kanskje edleste av fiskeråvarer.
Man kan selvfølgelig kose seg med tradisjonelle møljekalas med lever og rogn, men om man ønsker litt variasjon kan kanskje en kokos-karri fra Goa i India friste.
Det er kanskje det mest kompliserte jeg har laget i matspalten, men jeg lover – «it´s worth waiting for ...»
MER EKSOTISK? Japansk smaksbombe
Koda satha kari
400 gram skreifilet i terninger
2 ss gurkemeie
2 fedd finhakket hvitløk
1 finhakket rød chili
1 ts salt
Bland fisk og krydder og sett til side i en time.
5 cm revet ingefær
3 hakkede korianderrøtter
2 ss knuste korianderfrø
1/2 ts knuste fennikelfrø
1 ts knuste pepperkorn
1 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
1/2 ts chilipulver
1 ts kuminpulver
1 rød chili
2 fedd hvitløk
2 ss revet kokos
2 ss tamarindpasta
Tamarindpasta får du kjøpt på eksotiske matbutikker – ellers har jeg faktisk brukt appelsinmarmelade – selv om det ikke blir helt det samme.
MER FISK? Solrik fiskesuppe
Kjør alt sammen i en mikser. Hell i 1–2 ss vann slik at du får en fast «pasta».
Fres krydderpastaen i litt olje i en stekegryte i to-tre minutter. Hell over
1,5 dl kokosmelk
Saften fra en lime
La koke i en halvtime før du legger i fisken og 1/2 paprika i terninger. Rør forsiktig rundt, sett gryta til side og la trekke i ti minutter. Det gjør ingenting om gryta får stå lenger, men det er viktig at du ikke rører rundt – da blir fisken knust. Strø over finhakket koriander.
Palaka dal
2 ss svarte sennepsfrø
1 finhakket løk
2 fedd hvitløk
3 cm revet ingefær
Fres sennepsfrø i olje i en wok i noen minutter til de «popper». Legg i løk, hvitløk og ingefær og fres i ytterligere et minutt.
1 pose spinat
1 finhakket rød chili
1 finhakket grønn chili
1 pakke ferdigkokte linser
Legg i woken og fres til spinaten har falt sammen. Hell over saften fra en lime og et par ts sesamolje
Server med basmatiris, pappadams eller nanbrød, mango chutney og yoghurt.
Jeg liker å drikke øl til karri – enten en skikkelig lyst indisk (som Kingfisher) eller en klassisk Indian Pale Ale.
Vel bekomme!