For alle som elsker god nordnorsk mat er januar og februar spesielle. Da er nemlig skreien her – den kanskje edleste av fiskeråvarer.

Man kan selvfølgelig kose seg med tradisjonelle møljekalas med lever og rogn, men om man ønsker litt variasjon kan kanskje en kokos-karri fra Goa i India friste.

Det er kanskje det mest kompliserte jeg har laget i matspalten, men jeg lover – «it´s worth waiting for ...»

MER EKSOTISK? Japansk smaksbombe

Koda satha kari

400 gram skreifilet i terninger

2 ss gurkemeie

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket rød chili

1 ts salt

Bland fisk og krydder og sett til side i en time.

5 cm revet ingefær

3 hakkede korianderrøtter

2 ss knuste korianderfrø

1/2 ts knuste fennikelfrø

1 ts knuste pepperkorn

1 ts paprikapulver

1 ts gurkemeie

1/2 ts chilipulver

1 ts kuminpulver

1 rød chili

2 fedd hvitløk

2 ss revet kokos

2 ss tamarindpasta

Tamarindpasta får du kjøpt på eksotiske matbutikker – ellers har jeg faktisk brukt appelsinmarmelade – selv om det ikke blir helt det samme.

MER FISK? Solrik fiskesuppe

Kjør alt sammen i en mikser. Hell i 1–2 ss vann slik at du får en fast «pasta».

Fres krydderpastaen i litt olje i en stekegryte i to-tre minutter. Hell over

1,5 dl kokosmelk

Saften fra en lime

La koke i en halvtime før du legger i fisken og 1/2 paprika i terninger. Rør forsiktig rundt, sett gryta til side og la trekke i ti minutter. Det gjør ingenting om gryta får stå lenger, men det er viktig at du ikke rører rundt – da blir fisken knust. Strø over finhakket koriander.

Palaka dal

2 ss svarte sennepsfrø

1 finhakket løk

2 fedd hvitløk

3 cm revet ingefær

Fres sennepsfrø i olje i en wok i noen minutter til de «popper». Legg i løk, hvitløk og ingefær og fres i ytterligere et minutt.

1 pose spinat

1 finhakket rød chili

1 finhakket grønn chili

1 pakke ferdigkokte linser

Legg i woken og fres til spinaten har falt sammen. Hell over saften fra en lime og et par ts sesamolje

Server med basmatiris, pappadams eller nanbrød, mango chutney og yoghurt.

Jeg liker å drikke øl til karri – enten en skikkelig lyst indisk (som Kingfisher) eller en klassisk Indian Pale Ale.

Vel bekomme!

KARRI-MØLJE: Slik kan man også servere skrei - i en kokos-karri sammen med en linse- og spinatgryte med chili. Basmatiris og friterte pappadams hører også til. Alle foto: Christer Pedersen Foto: Christer Pedersen
SMAKSHAV: Du finner et vell av spennende krydder på de eksotiske matbutikkene. Det er bare å eksperimentere! Foto: Christer Pedersen
WOK: Spinaten tar mye plass før den faller sammen. Det er smart å bruke en wok for å steke den mens fiskegryta trekker i bakgrunnen. Foto: Christer Pedersen