Mens den travleste fiskerisesongen står for døra, får kystvaktskipene redusert kapasitet.

– Det er klart at vi kan rykke raskere ut til hendelser med et helikopter, men vi får en periode på noen måneder – fram til våren, før helikopterkapasitet igjen er en del av kystvaktskipene, sier stabssjef ved kystvaktbasen kommandør Ottar Haugen til vol.no

Første levering i vår

De fire kystvaktskipene ”Andenes”, ”Senja”, ”Nordkapp” og ”Svalbard” har hatt helikopter tidligere.

– Per i dag er det kun KV ”Senja" som er modernisert for de nye NH-90-helikopterne, men der er det testflyvninger for å klargjøre skipene for den nye helikoptertypen, sier Haugen.

Samtlige av de nevnte kystvaktskipene skal ha helikopter på plass i løpet av 2016. Første levering skjer til KV ”Senja” i løpet av våren.

– Skipene må klargjøres for NH-90. Det tar litt tid og krever testing. De gamle Lynx-helikoptrene ble ansett for å være så utslitt at de ikke burde brukes i mellomtiden, sier Haugen.

- En skandale

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved UNN reagerer kraftig på nyheten om at kystvaktskipene blir uten helikoptre i vinter.

- Det er etter min mening helt meningsløst og uforståelig at man ikke klarer å ha kontinuerlig helikopterkapasitet hos en av våre aller viktigste maritime redningsressurser.

Han mener den manglende kapasiteten er et svik mot kystflåten og den totale beredskapen i nordområdene.

- Det er rett og slett uakseptabelt og dårlig politisk håndtert. Når vi i tillegg skal arrangere Arctic Frontiers til uken og alles øyne er rettet mot Norge og nordområdene så er det en skandale at man ikke får sikret operative helikoptre på kystvaktskipene. Kystvakta er ryggraden langs kysten mellom Norge og Svalbard og fiskerne er helt avhengige av denne beredskapen dersom de skulle bli rammet av en ulykke, sier Gilbert om situasjonen han mener er fullstendig uholdbar.

- Alt snakk om nordområdesatsing blir tom prat når regjeringen ikke en gang klarer å sikre minimumsberedskap hos kystflåten i Barentshavet, avslutter klinikkoverlegen.

Klinikkoverlege Mats Gilbert ved UNN mener den manglende kapasiteten er et svik mot kystflåten. Foto: Ronald Johansen