I en verden i utvikling er det behov for mat, energi og råstoffer. Norge har vært og er fortsatt verdensledende på havbruk, fiskeri, energi og maritim industri. Kort fortalt så forsyner vi verden med mat og energi, og det er dette som utgjør grunnlaget for vår velstand og utvikling. I tillegg har vi en høy selvforsyningsgrad av fornybar energi og naturgoder. En stadig økende andel av Norges velstand skapes i nord og vi har fortsatt stort potensial for vekst på alle de nevnte områdene. I tillegg har vi en rekke lite og ikke utnyttede ressurser som venter på å bli oppdaget og utviklet. Utvinning av mineraler er en av de største mulighetene vi har med tanke på regional og nasjonal utvikling i nord.

Klima og energi

Konferansen Arctic Frontiers som arrangeres årlig i Tromsø har i år fokus på klima og energi. Konferansen legger til rette for internasjonalt samarbeid med fokus på både forskning, politikk og næringsutvikling i Arktis. Troms fylkeskommune har siden oppstarten av Arctic Frontiers i 2007 sett viktigheten av en slik arena for samarbeid om løsninger på utfordringer i en bærekraftig utvikling i nord. Vi har derfor bidratt med både økonomisk støtte og programinnspill i forhold til de problemstillinger som tas opp hvert år. Dette gjelder spesielt for næringspolitiske temaer. Siden oppstarten av konferansen har Troms fylkeskommune til sammen bevilget 14 millioner til Arctic Frontiers. Dette er en god investering for fylket og landsdelen som gir viktige bidrag til samfunnet og næringslivet i regionen. Hovedfokuset for Troms fylkeskommune har i alle disse årene vært på utvikling av næringslivet og på tilrettelegging for internasjonalt samarbeid i og for nord. Dette gjelder både i forhold til være nærmeste naboer i Norden og i stadig økende grad de øvrige arktiske regioner og nasjoner.

Vi har mye å lære av våre naboer. Blant annet innenfor mineralutvikling og industriutvikling har våre naboland fortrinn og erfaringer vi kan lære av og utnytte til egen og felles utvikling. Næringslivet i Finland og Sverige er opptatt av å etablere gode relasjoner til bedrifter i vår landsdel. De ønsker å lære av våre suksesser og utvikle samfunnet i samspill på tvers over landegrensene. Næringslivet i Nord-Norge vil ha stor nytte av å utvikle nye og eksisterende næringer i samspill med næringslivet i de andre arktiske regioner – der mange av problemstillingene er knyttet til lignende naturgitte forutsetninger og de klimatiske forhold som vi lever under i nord.

Stor interesse

Det er stor interesse for utvikling av mineralnæringen både nasjonalt og i vår nordlige landsdel. Fylkeskommunene arbeider nå med en felles mineralstrategi for Nord-Norge. I dette arbeidet er det viktig å ta lærdom av utviklingen i våre naboland fordi disse på mange områder er kommet lenger enn oss. Sammenlignet med nabolandene er kun en liten andel av de potensielle mineralforekomster i Norge kartlagt, men innsatsen på dette område er nå økt og vi får en stadig bedre oversikt over mulighetene fremover. Bedre kartlegging vil også gi oss anledning til å prioritere på en slik måte at vi kan utvikle de ressurser som gir oss mest igjen for investert kapital, både i form av arbeidsplasser og samfunnsutvikling. En av utfordringene i dette arbeidet er å utvikle en fremtidsrettet og innovativ forvaltning av våre naturressurser. Hvordan kan vi bidra til vekst og utvikling for næringsliv og samfunn? Her har Arctic Frontiers og ikke minst den nye Arctic Frontiers Business også en viktig rolle ved deling av erfaringer og kunnskap utviklet i og for nordlige områder. Samarbeid om utvikling av transportløsninger og infrastruktur, både regionalt og internasjonalt sparer kostnader og bidrar til samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Et eksempel er den nye flyruta mellom Tromsø, Luleå og Oulu som reduserer reisetiden på tvers av Nordkalotten fra dager til timer. Fremtidig utvikling av mineralnæringen vil også legge til rette for nye transportløsninger og felles infrastruktur som vil kunne bidra til lønnsomhet for ellers marginale og ulønnsomme prosjekter på samme måte som innenfor petroleumsindustrien.

Viktig arena

Arctic Frontiers er blitt den viktigste arenaen for dialog, kunnskap, forskningsformidling og samarbeid i og mellom de arktiske land og de nordlige regioner. Mulighetene for næringslivet er mange og listen blir lang om vi tar alle med. Et eksempel som imidlertid kan illustrere potensialet vi besitter, er vår høykompetente leverandørindustri som tradisjonelt har levert sine produkter og tjenester til havbruks- og fiskerinæringen men som i økende grad også er blitt leverandør til den voksende petroleumsindustrien i nord. Dette er bedrifter med vekstpotensial og innovasjonsevne som vil kunne nå nye høyder, nye markeder og vekst gjennom økt samarbeid over landegrensene.

Det er på Arctic Frontiers vi åpner det arktiske mulighetsvindu mot verden og åpner opp for nye utviklingsmuligheter. Bedrifter i landsdelen som ønsker å være med på utviklingen – ta i bruk ressursene og utvikle seg i samarbeid – må være våken og proaktiv og delta i dette arbeidet.