Mandag var utenriksminister Børge Brende på Norut i Tromsø i forbindelse med den nye etableringen av ASUF, Arkitsk Senter for Ubemannede Fly. Her fikk han blant annet oppleve en unik tredimensjonal reise gjennom Norge ved hjelp av 3D-briller.

– Det utenriksministeren fikk se var et visualiseringsverktøy der man har koblet flere sett med bakgrunnsdata til å lage en reise fra Sør-Norge til Nord-Norge. Disse dataene er hentet fra ubemannede fly og satellitter. Selve opplevelsen tilsvarer å reise med et supersonisk fly, forteller Ivan C. Burkow, konsernsjef ved Norut.

– Det var veldig spennende og bra laget. Også gikk det veldig fort. Det var som å sitte i cockpiten på en F16, sier Brende selv.

Norut i forskningsfronten

Det var ikke kun for moroskyld utenriksministeren fikk teste ut Noruts visualiseringsverktøy.

– Dette er nye løsninger som er utviklet av Norut som muliggjør en bedre bruk av kartdata og satellittdata fra ubemannede fly og satellitter. Formålet var å vise utenriksministeren mulighetsrommet til ny teknologi. Vi vet dette er et område med stor internasjonal interesse der Norut og Norge er i forskningsfronten, sier Burkow.

– Spennende

Brende mener at slik type teknologi lover godt for fremtiden i landsdelen.

– Det er bra at denne typen teknologi finnes i Tromsø og Nord-Norge og det er spennende å se at det vokser fram et slikt teknologisk miljø i landsdelen. Det er denne type arbeidsplasser vi trenger i fremtiden, sier han.

Og legger til at teknologien også kan bidra til å sette Nord-Norge på verdenskartet.

– Nå i Nord-Norge ser man at vi, innenfor romfart, småfly og droneteknologi, kan hevde oss internasjonalt.

Følger med: Børge Brende, Anne Husebekk og Ivan C. Burkow.