POLITIHUSET: Det ble i fjor registrert 401 voldsforbrytelser i Tromsø, en nedgang på 68 saker sammenlignet med året før.

– Det har vært en markert nedgang i voldskriminaliteten de siste årene, en nedgang som for alvor fortsatte i 2014. Tallene er nå lavere enn på mange år, sier stasjonssjef Morten Pettersen ved Tromsø politistasjon.

Han understreker at reduksjonen ikke skyldes at politiet ser mer mellom fingrene med det som skjer av voldsbruk, blant annet i sentrum på nattetid og i helgene.

– Vi har samme terskel på å gripe inn som før, forsikrer Pettersen.

Roser utelivsbransjen

Når det gjelder vold i nære relasjoner, som i flere år har vært et prioritert område for tromsøpolitiet, er det fortsatt nulltoleranse.

– Ser man voldssakene i sammenheng med resultatene for publikums trygghetsfølelse, er det indikasjoner på at vi har hatt en reell nedgang i antall voldssaker i Tromsø, heter det i årsrapporten fra Tromsø politistasjon.

Samtidig med de gledelige voldstallene, opplever tromsøpolitiet en klar nedgang i antall registrerte ordensforstyrrelser. Tromsøpolitiet har ingen entydige svar på hvorfor, men er klare på at de har fått et veldig godt samarbeid med byens utelivsbransje.

– En stor del av voldskriminaliteten skjer som kjent i sentrum helg- og nattetid. Vi opplever at skjenkekontrollen fungerer godt, og at utelivsbransjen har fokus på ikke å overskjenke folk. Samtidig ser vi at politiets tilstedeværelse, og hjemmelen i politiloven til å kunne på et tidlig stadium bortvise folk fra sentrum, fungerer godt, sier stasjonssjef Pettersen, før han legger til:

– Men voldskriminalitet kan også gå i bølger. Nå gjenstår det å se om trenden vedvarer.

Lenger saksbehandling

Totalt registrerte Tromsø politistasjon 4.346 anmeldelser i 2014, noe som er 447 færre saker enn året før. Av sakene utgjorde forbrytelser 2.952 mens de mindre alvorlige sakene, altså forseelsene, talte 1.394 saker.

Ikke siden 2009 har antall forbrytelser vært lavere.

– Hovedbudskapet vårt er at Tromsø er en trygg by, sier stasjonssjef Pettersen.

Gjennomsnittlig saksbehandlingstid for alle saker økte imidlertid i fjor – fra 74 dager i 2013 til 88 dager i 2014. For forbrytelser isolert økte saksbehandlingstiden med 23 dager til 120 dager i snitt.