Tromsø-lege Maria Arlén er en i det tverrfaglige teamet som skal gjøre nordlendingene slankere og friskere. Fra februar vil sykelig overvektige personer knyttet til UNN kunne få avansert fedmebehandling.

Mellom 30 og 50 pasienter skal få behandling hvert år, forteller Maria Arlén, lege og fedmespesialist.

– Vi har satt sammen et tverrfaglig team med alt fra lege og psykolog til ernæringsfysiologer og fysioterapeuter, sier hun.

Først i nord

Tilbudet blir det første i sitt slag i Nord-Norge. Fra før finnes det begrensede tilbud for de sykelig overvektige i både Nordland og Finnmark, men for å få et helhetlig tilbud har pasientene tidligere vært nødt til å reise sørover.

– Det er jo synd at vi skal være nødt til å sende våre pasienter til Kristiansand-området når vi kan gi dem fullgod behandling her på hjemmebane, sier Arlén.

Senteret blir først med et såpass omfattende helhetstilbud innen for UNNs nedslagsfelt, sier Morten Karlsen, organisasjonspsykolog hos Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke, LHL-klinikkene.

Det er LHL-klinikkene som driver tilbudet etter at de vant en omfattende anbudsrunde.

Ikke «bootcamp»

Behandlingstilbudet vil bli gitt til personer med over 40 i BMI (eller over 35 dersom man har en tilleggssykdom).

– Behandlingen vil kunne vare i tre år, men dersom det er nødvendig vil man kunne få delta lengre, sier Karlsen.

Enkelt fortalt vil de sykelig overvektige få komme til Skibotn for å trene, lære seg å spise rett, øve seg i å handle og lage sunn mat – og simpelthen legge varig om sin livsstil.

– Det er ikke en bootcamp. Det er ikke for å slanke seg de kommer til oss, men for å endre livsstilen slik at de ikke får sykdommer knyttet til en usunn livsstil, sier Arlén.

Telemedisin

Etter å ha vært på senteret i Skibotn vil den enkelte pasienten reise hjem. På hjemmebane vil man få tett oppfølging fra senteret – blant annet med hjelp av telemedisin-løsninger.

– De vil være inne hos oss tre ganger det første året, og deretter fire ganger i løpet av de neste to årene. Ellers bor de hjemme, og vi vil også samarbeide med primærhelsetjenesten der folk bor, sier Arlén.

Øvingskjøkken

Et av tilbudene vil være et treningskjøkken med ansatte kokker.

– Vi legger veldig stor vekt på praktisk øving. Det er ikke mulig å legge om sin livsstil bare ved å studere teoriene, sier Line Gjertsen, ernæringsfysiolog.

Det betyr også at deltakerne vil bruke Joker-butikken på Skibotn til å lære seg å passere chips-hyllen og konsentrere seg om de grønne alternativene.

– Vi skal lære deltakerne hvordan man setter sammen et sunt og variert kosthold med de rette næringsstoffene, sier Gjertsen.

Henvisning

For å få komme til senteret må flere ting være på plass. Man må som sagt ha såkalt sykelig overvekt. Dessuten så må man være motivert, og man må få henvisning via sin fastlege og spesialisthelsetjenesten.

– Da vil de kunne komme til oss for å få hjelp, sier Arlén.

TROMSØLEGE: Maria Arlén er en i et større tverrfaglig team som skal jobbe med sykelig overvekt. Foto: Ronald Johansen